Βροχές και καταιγίδες αναμένονται σήμερα Τετάρτη σε μεγάλο μέρος, κυρίως της ηπειρωτικής, χώρας και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Αιτία για αυτή την αλλαγή του καιρού είναι η νοτιοανατολική κίνηση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην μέση τροπόσφαιρα από τα Βορειοδυτικά Βαλκάνια προς τη χώρα μας.

Πιο αναλυτικά, αναμένονται:

– Βροχές και τοπικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο

– Χαλαζοπτώσεις μικρού κατά βάση μεγέθους

– Πτώση της θερμοκρασίας κυρίως ως προς τις μέγιστες έως και πέντε βαθμούς

– Σταδιακή στροφή των ανέμων από νοτιοδυτικές σε βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις με σταδιακή ενίσχυση έως έξι μποφόρ στα πελάγη.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια).

Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν έως τις βραδινές ώρες στις περισσότερες περιοχές εκτός της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου όπου αναμένεται να διατηρηθούν. Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σαχαριανής σκόνης στα νότια.

Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις με μικρή πιθανότητα για τοπικές ασθενείς βροχές και μετά το μεσημέρι τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια του νομού. Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν έως τις βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές/δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως δύο- τρία μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες από δυτικές/βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως τέσσερα- πέντε μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 23 βαθμούς, στα βόρεια και δυτικά θα είναι δύο με τρεις βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές και πιθανές καταιγίδες. Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά μετά τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως τρία- τέσσερα μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού σύμφωνα με την ΕΜΥ:

Στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα ενώ από αργά το απόγευμα θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου κατά τόπους πιθανώς να είναι ισχυρά.

Η ορατότητα τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία από τα δυτικά σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια όπου θα φτάσει τους 18 με 20 και στην υπόλοιπη χώρα τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες με βελτίωση από αργά το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες από το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη είναι πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρές. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα καταιγίδες.

Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία από τα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στις Κυκλάδες, όπου από το μεσημέρι είναι πιθανό να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και από το βράδυ και από τα βόρεια βόρειοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Από το βράδυ τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και από το βράδυ στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Από το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από αργά το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες με βελτίωση από αργά το απόγευμα.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 βαθμιαία έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 27-04-2023

Στην ανατολική χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα μεμονωμένες καταιγίδες, με βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις οι οποίες από το μεσημέρι κατά τόπους θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά κυρίως στα ορεινά.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά. Θα φτάσει στα βόρεια και στο Αιγαίο τους 18 με 20 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-04-2023

Στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, το βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη τοπικές νεφώσεις με λίγες βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά το μεσημέρι – απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο 5 με 6 και στα νοτιοανατολικά τμήματα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29-04-2023

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως το μεσημέρι – απόγευμα στα ηπειρωτικά, όπου στα κεντρικά και βόρεια θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4, στα νότια δυτικοί έως 5 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νοτιοανατολικά 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 30-04-2023

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως το μεσημέρι – απόγευμα στα ηπειρωτικά όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Η ορατότητα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 01-05-2023

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως το μεσημέρι – απόγευμα στα ηπειρωτικά όπου στα κεντρικά και βόρεια θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ και μόνο στα Δωδεκάνησα θα είναι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.