Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται από τη Δευτέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Πρόκειται για μία συμβολική επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας η ελληνική κυβέρνηση έχει αρκετούς στόχους και μία μεγάλη αντζέντα με θέματα, τα οποία πρόκειται να συζητηθούν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει σήμερα και στο Κογκρέσο. Τι σηματοδοτεί όμως η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη σε έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους της Ελλάδας; Πως μπορεί να επηρεάσει την πορεία των σχέσεων των δύο χωρών αλλά και ποιοι είναι οι βασικοί του στόχοι σχετικά με την Τουρκία; Το skai.gr .grεπικοινώνησε με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος επισήμανε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι «στρατηγικές και μοναδικές».
«Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον και η ανταπόκριση των Αμερικανών- όπως αυτή σηματοδοτείται πρώτον από το γεγονός ότι άνοιξε ο Λευκός Οίκος για μία δεξίωση προς τιμή της Ελλάδας και του Έλληνα πρωθυπουργού για πρώτη φορά από την περίοδο της πανδημίας και δεύτερον, ακόμη σημαντικότερο, ότι θα μιλήσει για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός σε κοινή συνεδρίαση των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου- αποδεικνύει την αλλαγή υποδείγματος και την αλλαγή ”πίστας” στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι οποίες περνάνε σε μία άλλη φάση», τόνισε.
«Είναι μία άλλη σχέση πραγματικά στρατηγική και μοναδική. Με το κατάλληλα “αφήγημα” στη βάση της κοινότητας συμφερόντων και αρχών των δυο πλευρών, η Ελλάδα, μέσα από το Κογκρέσο, μπορεί πια και έχει άμεση παρουσία στις πρωτοβουλίες της αμερικανικής κυβέρνησης στην περιοχή, όπως ποτέ στο παρελθόν, με έναν τρόπο που μέχρι τώρα είχε καταφέρει μόνο το Ισραήλ. Πέρα από την κυβέρνηση και τη γραφειοκρατία, το Κογκρέσο έχει διεκδικήσει και επιτύχει να έχει λόγο, συχνά, μάλιστα τον τελικό λόγο για τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο. Οι σχέσεις των δύο κυβερνήσεων είναι άριστες αλλά το ενδιαφέρον του Κογκρέσου δίνει ένα στρατηγικό βάθος, μια σταθερότητα στον προσανατολισμό, προς όφελος και των δυο πλευρών αλλά και της ειρήνης στην πάντα ευαίσθητη περιοχή μας», ανέφερε ο κ. Καιρίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η ιδιαίτερη σχέση με το Κογκρέσο πρέπει να εκτιμηθεί και να αναλυθεί σωστά διότι δημιουργεί νέες ενισχυμένες δυνατότητες για την ελληνική εξωτερική πολιτική και προφανώς για τον τρόπο που πολιτεύονται οι ΗΠΑ στην περιοχή και στο ευρύτερο πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Άρα στο ταξίδι αυτό πέρα από τα αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, θα επαναβεβαιωθεί η δέσμευση και του Κογκρέσου να ανασχεθεί ο τουρκικός αναθεωρητισμός και η συνεχής διαφοροποίηση της Τουρκίας από τη δυτική συμμαχία και τους στόχους της, όπως κατεξοχήν σηματοδοτεί το αμερικανικό εμπάργκο στα F16 και, ακόμα περισσότερο, στα F35», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ.