Η μηνυτήρια αναφορά Ανδρουλάκη, η πολιτική εκμετάλλευση και τα στοιχεία από την έρευνα της ΕΑΔ

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

«Ασπρη γάτα, μαύρη γάτα, δεν έχει σημασία. Αρκεί να πιάνει ποντίκια», είχε πει Ντενγκ Σιάο-Πινγκ, ο κομμουνιστής ηγέτης, εμπνευστής του κινεζικού… φιλελευθερισμού. Η φράση αυτή φαίνεται να ισχύει και για την εκμετάλλευση της ομολογουμένως πολύ σοβαρής καταγγελίας για την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Η νέα αυτή υπόθεση με το λογισμικό, με το όνομα Predator (αρπακτικό), βρέθηκε –όπως ήταν αναμενόμενο– στην πρώτη γραμμή των αντιπολιτευτικών πυρών. Η εφημερίδα «Αυγή» έκανε λόγο για «Παρακολουθήσεις με οσμή παρακράτους» ενώ η «ΕφΣυν» ανέφερε ότι «Ολοι οι ‘‘κοριοί’’ δείχνουν Μαξίμου». Και αυτά ενώ όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια ενέργεια που ενορχηστρώθηκε και εκτελέστηκε σε ιδιωτικό επίπεδο και ενώ η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει αποκλείσει την εμπλοκή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΥΠ.

Παρατηρούμε ότι λίγες ημέρες μετά την υιοθέτηση της λογικής του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το θέμα των πυρκαγιών από τον γραμματέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Αποστολόπουλο, η επικαιρότητα καταγράφει ακόμα μία «χειραψία» των δύο χώρων. Πιθανώς, η καταγγελία να είναι βολική και να στρώνει τον δρόμο για την επίθεση προς την κυβέρνηση, αλλά τα κενά που υπάρχουν αφενός δίνουν λαβή μόνο για δημιουργία υποψιών και διαφόρων συνωμοσιολογικών θεωριών και, αφετέρου, δημιουργούν –μία ακόμα φορά– σκηνικό αμφισβήτησης των θεσμών και των Ανεξάρτητων Αρχών. Μία τακτική που κατά κόρον προτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορες αντιπολιτευτικές κορυφώσεις του.

Τα στοιχεία

Ο Νίκος Ανδρουλάκης το πρωί της Τρίτης 26 Ιουλίου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού του μέσω του λογισμικού Predator. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο κ. Ανδρουλάκης στις 21 Σεπτεμβρίου 2021 –ως ευρωβουλευτής, δηλαδή– έλαβε ένα γραπτό μήνυμα που τον καλούσε να ανοίξει ένα link. Ο ίδιος δεν άνοιξε το link. Λίγο καιρό μετά θα ξεκινούσαν οι εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά επί του παρόντος από τη Χαριλάου Τρικούπη εξασκούνται στη σύνθεση σεναρίων. Βγαίνοντας από τον Αρειο Πάγο ο κ. Ανδρουλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση, ενδεικτική, σύμφωνα με ορισμένες πηγές: «Είναι δημοκρατικό μου καθήκον και σε όλη μου την πορεία έμαθα να αγωνίζομαι για τη διαφάνεια, στο φως, στο προσκήνιο. Η διαφάνεια είναι ένα απαιτούμενο στοιχείο της ομαλής λειτουργίας του πολιτικού συστήματος».

Ο κ. Ανδρουλάκης είπε επίσης πως πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι είχε γίνει απόπειρα να παγιδευτεί το κινητό του με το πρόγραμμα παρακολούθησης Predator. Η κατάθεση της μήνυσης έγινε μετά από ενημέρωσή του από «υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», όπως είπε ο ίδιος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις 28 Ιουνίου 2022 απευθύνθηκε για προληπτικούς λόγους στην ειδική υπηρεσία που είχε δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να ελέγξει αν το κινητό του είχε πέσει «θύμα» παρακολούθησης. Ο έλεγχος επιβεβαίωσε ότι το κινητό του είχε δεχθεί μήνυμα στις 21 Σεπτεμβρίου 2021 εντός του οποίου βρισκόταν link το οποίο συνδέεται με το λογισμικό παρακολούθησης Predator που ανήκει στην κατηγορία των spyware.

Το πόρισμα

Εντούτοις και χωρίς  να διαφαίνεται κάποια σύνδεση, τέσσερις ημέρες πριν από την κατάθεση της μήνυσης είχε ολοκληρωθεί και κοινοποιηθεί αρμοδίως το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σχετικά με τις καταγγελίες που είχε κάνει δημοσιογράφος για παρακολούθηση του δικού του κινητού με το ίδιο λογισμικό. Ο δημοσιογράφος είχε απευθυνθεί στο Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το οποίο είχε συντάξει την τεχνική έκθεση και είχε διατυπώσει όλη τη θεωρία για τη διασύνδεση του μηνύματος με το συγκεκριμένο λογισμικό. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας κατέγραφε, επί της ουσίας, ότι ούτε το ελληνικό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ούτε και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό που φέρεται να είναι δημιούργημα ισραηλινής εταιρείας με έδρα στη Β. Μακεδονία και η οποία ονομάζεται Cytrox.

Τα σενάρια

Για την υπόθεση κυκλοφορούν διάφορα σενάρια με επικρατέστερη την πιθανότητα διασύνδεσής της με κάποιον πυρήνα ισχυρών οικονομικών παραγόντων που έχει συμφέροντα και στη χώρα μας. Η κυβέρνηση διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου έλαβε σαφέστατη θέση: «Η μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη –σχετικά με την απόπειρα μόλυνσης του κινητού του τηλεφώνου, τον Σεπτέμβριο του 2021, από κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης– επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα από την ελληνική Δικαιοσύνη. Παράλληλα, κάθε αρμόδια αρχή της ελληνικής πολιτείας οφείλει να συνδράμει, με την τεχνογνωσία της και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, τη διερεύνηση και διαλεύκανση της μηνυτήριας αναφοράς του κ. Ανδρουλάκη, τόσο σε ελληνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Τι είναι το Predator

Το Predator, σύμφωνα με το insidestory.gr, είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στην κινητή (τηλεφωνική) συσκευή του στόχου. Το Predator επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών (passwords), αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο Διαδίκτυο, επαφών καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή).

Μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης (screen captures), να καταγράφει τις καταχωρίσεις του χρήστη (στο κινητό του), καθώς επίσης μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να παρακολουθούν οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως τις συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο.

Επιτρέπει επίσης στον χειριστή του να καταγράφει γραπτά μηνύματα που αποστέλλονται ή λαμβάνονται (συμπεριλαμβανομένων αυτών που στέλνονται μέσω «κρυπτογραφημένων εφαρμογών», ή εφαρμογών που επιτρέπουν την εξαφάνιση των μηνυμάτων, όπως είναι το WhatsApp ή το Telegram) καθώς επίσης απλών και VoIP τηλεφωνικών κλήσεων (συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω «κρυπτογραφημένων» εφαρμογών).

Το λογισμικό Predator αναπτύχθηκε από μια μικρή και σχεδόν άγνωστη εταιρεία start up της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία ονομάζεται Cytrox. Το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό «μολύνει» το κινητό του στόχου και όποιος το ελέγχει μπορεί να έχει πρόσβαση στα μηνύματα της συσκευής, αλλά και να ακούει τις συνομιλίες του χρήστη. Ηδη εδώ και καιρό η εταιρεία έχει κυβερνητικούς πελάτες σε διάφορα μέρη του πλανήτη.