Το φθηνότερο καλάθι μεταξύ πέντε ευρωπαϊκών χωρών βρίσκεται στην Ελλάδα

 

Γράφει ο ΤΑΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

 

Ενα ένα γκρεμίζονται τα αφηγήματα του ΣΥΡΙΖΑ που, σαν άλλη Κασσάνδρα, προβλέπει διαρκώς χάος και κόλαση αναφορικά με την πορεία της χώρας, αλλά και την κατάσταση της οικονομίας ως προς τις επιπτώσεις στην κοινωνία.

Από την ενέργεια και την ακρίβεια «Μητσοτάκη» που αίφνης ξεχάστηκε για ν’ αντικατασταθεί με την «αισχροκέρδεια Μητσοτάκη», οι ισχυρισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν την ίδια πορεία παταγώδους αποτυχίας, γεγονός που έρχεται να αναδείξει, σε συνδυασμό με την πόλωση και την τοξικότητα, τους λόγους για τους οποίους αδυνατεί να κερδίσει το παραμικρό ακόμη και από τη φυσιολογική φθορά μιας κυβέρνησης 3,5 ετών.

Με δραστικές παρεμβάσεις η κυβέρνηση έχει φροντίσει, χρησιμοποιώντας μάλιστα πόρους που δεν επηρεάζουν τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις διατηρώντας την κοινωνική συνοχή σε σημείο που να έχει πάρει, όπως λέγεται, την… μπουκιά της κοινωνικής πολιτικής από το… στόμα της Κουμουνδούρου.

Οι επιδοτήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης, το καλάθι του νοικοκυριού και τώρα το market pass έχουν αμβλύνει τις επιπτώσεις στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό, σε βαθμό που να μπορεί η κυβέρνηση να δηλώνει ότι επιστρέφει τα κέρδη της ανάπτυξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

Η έρευνα

Ως προς το αφήγημα της αισχροκέρδειας και της επιχείρησης να αποδοθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κατεδάφισή του ήρθε μέσα από την έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η οποία δείχνει ότι οι τιμές του τυπικού καλαθιού του νοικοκυριού στα ελληνικά σουπερμάρκετ σε σχέση με Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία είναι χαμηλότερες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επαναλαμβανόμενη εξαμηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), που παρουσιάζει τη σύγκριση τιμών σε τυπικό καλάθι προϊόντων του νοικοκυριού στα σουπερμάρκετ στην Ελλάδα, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία (για το διάστημα Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022), τρεις χώρες είχαν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα, (+15% η Γαλλία, +8% το Ηνωμένο Βασίλειο, +5% η Ιταλία) ενώ οι άλλες δύο χώρες έχουν περίπου ίσο καλάθι με την Ελλάδα (1% ακριβότερο η Πορτογαλία και 1% φθηνότερο η Ισπανία)».

Εάν τώρα αφαιρεθεί ο ΦΠΑ που αναλογεί στα προϊόντα αυτά, η εικόνα αλλάζει ακόμη περισσότερο και η σύγκριση των καλαθιών δείχνει ότι και οι 5 χώρες έχουν πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα (η Γαλλία κατά 23%, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 17%, η Ιταλία κατά 13%, η Ισπανία κατά 6% και η Πορτογαλία κατά 4%).

H αφαίρεση του ΦΠΑ είναι και το σημείο-κλειδί για να διαπιστωθεί αν τελικά στον τομέα του λιανεμπορίου τροφίμων υπάρχει αισχροκέρδεια, δηλαδή αν οι επιχειρήσεις προχωρούν σε ανατιμήσεις με την ανοχή, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Χαμηλότερες τιμές

Το γενικό συμπέρασμα από την έρευνα είναι ότι το οργανωμένο ελληνικό λιανεμπόριο τροφίμων (σουπερμάρκετ) παρέχει στους Ελληνες καταναλωτές πρόσβαση σε προϊόντα για το τυπικό καλάθι με –κατά μέσο όρο– χαμηλότερη τιμή.

Επίσης, η διαχρονική σύγκριση τιμών με το εξωτερικό δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα συνεχώς έχει φθηνότερο καλάθι από τις συγκρινόμενες χώρες, με διακυμάνσεις οι οποίες δεν αλλάζουν το αποτέλεσμα της ανάλυσης.

Βασικό επίσης συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι στη χώρα μας δεν αντιμετωπίζουμε οργανωμένη αισχροκέρδεια, κάτι που τόνισε κατά την παρουσίαση της έρευνας ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας πως «η έρευνα έχει στόχο να δείξει εάν στην Ελλάδα στο ράφι αντιμετωπίζουμε οργανωμένη αισχροκέρδεια. Αν αντιμετωπίζαμε οργανωμένη αισχροκέρδεια, θα είχαμε ακριβότερες τιμές από τους άλλους. Εμείς εδώ έχουμε φτηνότερες τιμές από τους άλλους», προσθέτοντας: «Αρα, δεν αντιμετωπίζουμε οργανωμένη –δεν λέω κατά περίπτωση– αισχροκέρδεια. Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι προφανή: δεν ισχύει η εικόνα που καμιά φορά δημιουργείται ότι είμαστε η ακριβότερη χώρα στην οποία η αισχροκέρδεια κυριαρχεί. Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα».

 

«Κουβάς» το στοίχημα Τσίπρα

Στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ συγκρίθηκαν οι τιμές σε συνολικά 41 κατηγορίες προϊόντων και συγκεκριμένα 20 υποκατηγορίες προϊόντων που συνθέτουν ένα τυπικό καλάθι αγορών, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στη συγκεκριμένη έρευνα από το 2012 έως σήμερα και  21 επιπλέον υποκατηγορίες προϊόντων που εντάσσονται στο καλάθι του νοικοκυριού από τον Νοέμβριο 2022. Με λίγα λόγια, και αυτό το αφήγημα έπεσε στο κενό, πήγε σε ποδοσφαιρικούς, στοιχηματικούς όρους κουβά και ανέδειξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, που λάνσαρε το σύνθημα «αισχροκέρδεια Μητσοτάκη», έχουν εγκλωβιστεί σε μια κινηματικής λογικής αντιπολίτευση με ατάκες και τσιτάτα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Και αυτό λόγο της παντελούς αδυναμίας άρθρωσης προγραμματικού λόγου ικανού να πείσει τους πολίτες, έστω κάποιους πέραν αυτών που πλέον λειτουργούν ως οπαδοί, ότι αποτελεί εναλλακτική κυβερνητική λύση. Το χειρότερο όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το νεοαυριανικό σκληρό ροκ και την πόλωση αδυνατεί να εκπληρώσει και τον ρόλο που του ανέθεσε ο ελληνικός λαός το 2019. Δηλαδή να αποτελέσει μια αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση που θα μπορούσε να οδηγήσει μέσα από προτάσεις αλλά και κριτική σε μια καλύτερη πορεία την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση τη χώρα.