Η τουρκική προεδρία διαβίβασε σήμερα Δεύτερα (30/12) στο κοινοβούλιο για εξέταση νομοσχέδιο που επιτρέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών στη Λιβύη για να υποστηρίξουν εκεί την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία είναι σύμμαχος της Άγκυρας και αντιμετωπίζει την επίθεση ενός ισχυρού αντιπάλου.
Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο υπογράφεται από τον αρχηγό του κράτους Ταγίπ Ερντογάν, εστάλη στην προεδρία του κοινοβουλίου, ενώ θα ακολουθήσει την Πέμπτη έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας για να συζητηθεί, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Η τουρκική κυβέρνηση, για να πάρει την άδεια να αναπτύξει μάχιμα στρατεύματα στη Λιβύη, πρέπει να επιτύχει την έγκριση από το κοινοβούλιο μιας χωριστής εντολής, όπως γίνεται κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτικών στο Ιράκ και στη Συρία. Αυτός είναι ο στόχος του νομοσχεδίου που εστάλη σήμερα στο κοινοβούλιο.
Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως ενδεχόμενη ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη είναι πιθανό να επιδεινώσει την αδελφοκτόνα σύγκρουση που διεξάγεται εκεί και τροφοδοτείται από αντίπαλες περιφερειακές δυνάμεις.
Στο «παιχνίδι» και Σύροι αντάρτες
Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει συμμάχους της Σύρους αντάρτες στη Λιβύη στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης στρατιωτικής υποστήριξης που θα προσφέρει στην κυβέρνηση της Τρίπολης, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τέσσερις τουρκικές πηγές, η μία εκ των οποίων δήλωσε ότι η Άγκυρα κλίνει προς αυτήν την ιδέα.
Οι πηγές αυτές, που μίλησαν ανώνυμα στο πρακτορείο, είπαν ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη στείλει Σύρους μαχητές στη Λιβύη στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης στρατευμάτων. Οι πηγές του Reuters είναι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και δύο στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.
Ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι προς το παρόν δεν έχουν σταλεί Σύροι αντάρτες μαχητές στη Λιβύη. «Όμως γίνονται αξιολογήσεις και διεξάγονται συναντήσεις για το θέμα αυτό και υπάρχει μία τάση να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε, προσθέτοντας: «Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για το πόσα μέλη τα πάνε εκεί».
Οι δυνάμεις του Χάφταρ –που στηρίζονται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία– δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στο κέντρο της Τρίπολης αλλά το τελευταίο διάστημα σημείωσαν μικρή πρόοδο, με τη βοήθεια Ρώσων και Σουδανών μαχητών, καθώς και με χρήση μη επανδρωμένων, τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών από τα ΗΑΕ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Η GNA ανέφερε την Κυριακή ότι ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και υποτίθεται ότι δείχνει Σύρους μαχητές στη Λιβύη στην πραγματικότητα έχει τραβηχτεί στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Ωστόσο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις του πολέμου στη Συρία από το 2011, ανέφερε ότι 300 φιλοτούρκοι Σύροι μαχητές έχουν μεταφερθεί στη Λιβύη και ότι άλλοι εκπαιδεύονται σε τουρκικά στρατόπεδα.
«Η στρατιωτική εμπειρία μας στο εξωτερικό θα είναι πολύ χρήσιμη στη Λιβύη. Όμως, υπάρχει μια πιθανότητα να χρησιμοποιήσουμε και την εμπειρία των Σύρων μαχητών επίσης… και αυτό το αξιολογούμε», είπε ένας Τούρκος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας. «Αφού το κοινοβούλιο εγκρίνει την εντολή (αποστολής στρατευμάτων), μπορεί να γίνει ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Αντιδρούν Αίγυπτος και Ιταλία
Τις ξένες στρατιωτικές παρεμβάσεις στη Λιβύη απέρριψαν, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι και της Ιταλίας Λουΐτζι Ντι Μάιο.
Στην επικοινωνία τους που είχε ως θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου Άχμεντ Χάφεζ, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «εξέτασαν την εξέλιξη της κατάστασης στη Λιβύη» και «τόνισαν την αναγκαιότητα να εργαστούν για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Λιβύη».
Παράλληλα, «απέρριψαν τις ξένες στρατιωτικές παρεμβάσεις στη Λιβύη που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πορεία προς μια συνολική πολιτική διευθέτηση που να ανταποκρίνεται σε όλους τους τομείς της κρίσης της Λιβύης στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας του Βερολίνου», καταλήγει η ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.
Πολιτική λύση θέλει ο Μακρόν
Τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης εξέτασαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.
Οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι μίλησαν για «τους κινδύνους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης» στη Λιβύη και κάλεσαν «το σύνολο των διεθνών και λιβύων παραγόντων (…) στη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
«Εξέφρασαν τη βούλησή τους να βρεθεί μια πολιτική συμφωνία μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών (…) ώστε να αποκατασταθεί η ενότητα και η πλήρης κυριαρχία της Λιβύης», προστίθεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.
Οι Μακρόν και Σίσι «συμφώνησαν να δράσουν σε στενό συντονισμό στην προοπτική της διάσκεψης του Βερολίνου και για να διευκολύνουν μια αποφασιστική επανάληψη των διαλιβυκών διαπραγματεύσεων».
Οι δύο αρχηγοί κρατών αναφέρθηκαν εξάλλου στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και «εκτιμούν πως το πρωτόκολλο συμφωνίας που συνήφθη ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών τους είναι αντίθετο στο δίκαιο της θάλασσας» και «συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για το θέμα αυτό».