Την πεποίθηση του ότι η Δυτική Μακεδονία μπορεί να προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις από τις οποίες θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος επισκέφθηκε την Κοζάνη

Ο υπουργός, ο οποίος συνοδευόταν από τον υφυπουργό Εσωτερικών Στάθη Κωνσταντινίδη και την υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου είχε συνάντηση εργασίας με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη για τον οποίον είπε ότι «δούλεψε με διαφάνεια, όραμα και σχέδιο παράγοντας μετρήσιμο έργο για τον τόπο του. Ο Γιώργος Κασαπίδης είναι η καλύτερη επιλογή για την Δυτική Μακεδονία διότι πραγματικά μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στον τόπο του τα επόμενα χρόνια».

Στη συνέχεια, ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε με ενδιαφερόμενους επενδυτές και εκπροσώπους επιμελητηρίων και εμπορικών συλλόγων. Ακολούθησε νέα σύσκεψη, παρουσία του κ. Κωνσταντινίδη και της βουλευτή Καστοριάς, Μαρίας Αντωνίου, με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γούνας, ενώ στη συνέχεια ο υπουργός, συνοδευόμενος από τους δύο υφυπουργούς, επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ΕΚΕΤΑ στην Πτολεμαϊδα και τις «Ορεινές Φυτείες Γκόση». 

Στόχος η απομάκρυνση από τον λιγνίτη  

«Κεντρικός στόχος μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και η δημιουργία νέων, υψηλά αμειβόμενων, θέσεων εργασίας ώστε να σταματήσουν να φεύγουν από την περιοχή οι νέες και οι νέοι κι έτσι να αντιστραφεί η τάση συρρίκνωσης του πληθυσμού» είπε ο κ. Σκρέκας και συμπλήρωσε: «ο Γιώργος Κασαπίδης, εδώ και τέσσερα χρόνια παρουσίασε το όραμα να μετατρέψουμε το παραγωγικό μοντέλο αυτής της περιοχής στηρίζοντας την έρευνα και την καινοτομία, ώστε η Δυτική Μακεδονία να φύγει σταδιακά από την παραδοσιακή οικονομική δραστηριότητα που ήταν η αξιοποίηση του λιγνίτη, να φύγει δηλαδή από τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη και να δημιουργήσουμε εναλλακτικές οικονομικές δραστηριότητες στον πρωτογενή τομέα στη βιομηχανία και δη στη βαριά βιομηχανία, προκειμένου να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να αντικατασταθούν αυτές οι οποίες έχουν χαθεί λόγω των παγκόσμιων εξελίξεων. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια έχουμε επιτύχει να νομοθετήσουμε το στρατηγικό σχέδιο το οποίο υλοποιούμε, να διασφαλίσουμε 7 δισ. ευρώ από χρηματοδοτικές πηγές για να δώσουμε τα απαραίτητα κίνητρα σε υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις και βεβαίως να δημιουργήσουμε τους χώρους υποδοχής, βιομηχανικά πάρκα και βιομηχανικές περιοχές, αυτών των επιχειρήσεων. Πρόκειται να γίνουν πολύ μεγάλες επενδύσεις, με εμβληματικές αυτές σε mega factories, τεράστια εργοστάσια που θα παράγουν προϊόντα, όπως για παράδειγμα μπαταρίες, που θα χρησιμεύσουν για να επιτύχει συνολικά η Ελλάδα την πράσινη μετάβαση». 

Στήριξη των γουνοποιών 

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στήριξη των γουνοποιών, ο κ. Σκρέκας τόνισε: «Δέσμευση της κυβέρνησής μας παραμένει διαχρονικά η στήριξη των νοικοκυριών και της ελληνικής οικογένειας, αλλά και της ελληνικής παραγωγικής βάσης, απέναντι στις δυσκολίες που εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Κάθε φορά, συνεπώς, που κάποιος οικονομικός κλάδος, όπως για παράδειγμα ο κλάδος της γούνας τώρα, αντιμετωπίζει κρίση, είμαστε παρόντες, όπως έχουμε αποδείξει και τα προηγούμενα χρόνια, να τον στηρίξουμε».

Σδούκου: Έχουμε ήδη ξεκινήσει να εργαζόμαστε για τη «Δυτική Μακεδονία του 2030»

Από πλευράς της η κα Σδούκου τόνισε στις δηλώσεις της: «Επισκέφτηκα σήμερα με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Σκρέκα, τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Κωνσταντινίδη και τον βουλευτή κ. Παπαδόπουλο την Κοζάνη. Με τον περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας κ. Κασαπίδη, συναντηθήκαμε με οικονομικούς και ακαδημαϊκούς φορείς της περιοχής και συνομιλήσαμε με πολίτες».

Επίσης, η υπουργός είπε: «Η Δυτική Μακεδονία έχει εισέλθει τα τελευταία χρόνια σε μια περίοδο έντονου οικονομικού και παραγωγικού μετασχηματισμού. Η πράσινη ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες, η καινοτομία και η βιώσιμη γεωργία παίρνουν τη θέση της «μονοκαλλιέργειας» του λιγνίτη και γίνονται το αναπτυξιακό όχημα της περιοχής».

Κατέληξε, λέγοντας πως «η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει αποδείξει ότι διαθέτει και τη βούληση και το σχέδιο να ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιφέρειας και έχουμε ήδη ξεκινήσει να εργαζόμαστε για τη «Δυτική Μακεδονία του 2030». Ένα ολιστικό πλαίσιο δράσεων που περιλαμβάνει πάνω από 380 έργα με προϋπολογισμό €4 δις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη του κλιμακίου συμμετείχαν σε συνάντηση με μέλη της ΔΕΕΠ Κοζάνης στην οποία και προήδρευσε ο πρόεδρός της κ. Φώτης Γκούπας.