«Όλοι αντιλαμβανόμαστε στις μέρες μας ότι η σημασία των υδάτινων πόρων ως προς το περιβάλλον, την κοινωνία αλλά και την οικονομία είναι πολυδιάστατη. Η δε πρόκληση της κλιματικής αλλαγής συντελεί σημαντικά στην ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση τους. Συνεπώς η εύλογη η προνοητική αλλά και η αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων καθίσταται αναγκαία όσο ποτέ».
Η δήλωση ανήκει στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενεργείας, Κώστα Σκρέκα. Έγινε σε ημερίδα, που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, με θέμα «Το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας».
Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου για το συγκεκριμένο ζήτημα, επισημαίνοντας πως έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα πρώτα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών όλων των υδατικών διαμερισμάτων της χώρας. Παράλληλα μίλησε για μέτρα που αφορούν την στήριξη της αγροτικής οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του υπουργείου για την προσαρμογή της Ελλάδας και του αγροτικού τομέα στην κλιματική αλλαγή.
Όπως τόνισε ο υπουργός στις δράσεις περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων των θεσσαλικών ποταμών για την κάλυψη του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας, ενώ αναφέρθηκε σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν αρδευτικά συστήματα μεγάλης κλίμακας σε όλη την επικράτεια με προϋπολογισμό κατασκευής 1,6 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται σε ολόκληρη την Θεσσαλία. Ακόμα, μίλησε για την ανάγκη μιας περιφερειακής διακυβέρνησης ώστε να προχωρούν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τα έργα.
Αναφορικά για την υπόθεση του Αχελώου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας σημείωσε ότι «όλους τους ωφελεί και κανέναν δεν βλάπτει», ενώ τόνισε ότι χρειάζεται μια νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση. «Ο Αχελώος και το νερό είναι ζωή. Γι αυτό ξεκάθαρα. Το θέλουμε ή δεν το θέλουμε; Ο Αχελώος πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει χθες» είπε ο κ. Αγοραστός
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Θανάσης Νασιακόπουλος, αναφέρθηκε στο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. Επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος με συγκεκριμένο πλαίσιο και ενέργειες.