Μετά από δύο αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους δύο συμμάχους της κεντροδεξιάς Σαλβίνι και Μελόνι, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι  παρ’ όλο ότι είχε συγκεντρώσει τους απαραίτητους ψήφους στήριξης όπως ο ίδιος μετέφερε στους συνομιλητές του κατέληξε στην απόφαση να προχωρήσει στην παραίτηση υποψηφιότητας του: «Για το καλό της πατρίδας. Σε εποχή πανδημίας και διεθνών εξελίξεων». Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει το μεσημέρι σε κοινή συνέντευξη τύπου με τηλεδιάσκεψη από το Μιλάνο.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Στο αιτιολογικό θα παρουσιαστεί η σκληρή στάση της κεντροαριστεράς η οποία ήταν κάθετα αντίθετη στην υποστήριξη Μπερλουσκόνι.

Ο Ενρίκο Λέττα επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών με ελιγμό της τελευταίας ώρας κάλεσε τον Ματτέο Ρέντσι να μην ψηφίσει Σίλβιο αλλά να βρουν μαζί υποψήφιο της αριστεράς που θα συμφωνηθεί και με τον πρώην πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε που ηγείται τώρα των 5αστεριων!

Ο Σαλβίνι και η Μελόνι θα κάνουν γνωστές τις προθέσεις της κεντροδεξιάς η οποία συγκεντρώνει την πλειοψηφία βουλευτών και γερουσιαστών στο σύνολο των 1009 που θα ψηφίσουν από κοινού Δευτέρα μεσημέρι ώρα 15.00 μμ.

Με βάση τον κανονισμό, το κόμμα της πλειοψηφίας έχει προβάδισμα στη πρόταση υποψηφίου. Ακολουθούν οι άλλες πολιτικές ομάδες.

Ο Σαλβίνι έχει ήδη στο χαρτί τρία ονόματα. και σύμφωνα με πληροφορίες του tomanifesto.gr ενδέχεται να συναντηθεί με τον Λέττα προκειμένου να καταβληθεί προσπάθεια συναίνεσης σε υποψήφιο πρόσωπο κοινής αποδοχής!

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Λέττα θα προτείνει τον Μάριο Ντράγκι. Κάτι που δεν επιθυμούσε ο Μπερλουσκόνι με το αιτιολογικό ότι ο Ντράγκι πρέπει να παραμείνει στο τιμόνι της κυβέρνησης γιατί θεωρεί ότι μόνον αυτός μπορεί να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο αντιμετώπισης της πανδημίας. Κυρίως όμως ότι είναι ο καταλληλότερος να διαχειριστεί τα 222 δισεκατομμύρια ευρώ τού Ταμείου ανάκαμψης της Ιταλίας.

Εφ’ όσον η πρόταση της ενωμένης αριστεράς συγκλίνει με της κεντροδεξιάς τότε θα πρέπει το πρόσωπο κοινής αποδοχής να είναι για την θέση του προέδρου Δημοκρατίας! Εκτός Ντράγκι.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν αυτό να είναι επιθυμία και του απερχόμενου προέδρου Ματταρέλλα ο οποίος προχθές συναντήθηκε με τον σούπερ Μάριο για να συζητήσουν τις προθέσεις του τελευταίου.

Είναι ενδιαφέρον να υπογραμμίσουμε εδώ ότι το προαπαιτούμενο εκλογής στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες είναι η πλειοψηφία.

Για την Τετάρτη 505 ψήφοι.

Όπως τόνιζαν πηγές από τη πλευρά Μπερλουσκόνι αλλά και τον αντιπρόεδρο Αντόνιο Ταγιάνι το νούμερο αυτό ήταν εξασφαλισμένο αφού 34 ψήφοι του Ρεντσι είχαν συμφωνηθεί ότι θα πήγαιναν με τον Καβαλιέρε…

Τελικά εφ’ όσον βρεθεί κοινός τόπος υποψηφίου σήμερα ίσως και αύριο στην πρώτη συνεδρίαση συγκεντρωθούν οι 673 ψήφοι της πρώτης ψηφοφορίας!

Κλείνοντας το ρεπορτάζ μας, τρία ονόματα γυναικών κρατούν στα σημειώματα τους οι επικεφαλής των κομμάτων συνασπισμού.

Θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος Ιταλίας σημείωναν οι αναλυτές στην γείτονα χώρα.

Η απόσυρση υποψηφιότητας Μπερλουσκόνι έφερε ανακούφιση στην ενωμένη αριστερά αλλά και σε ένα μέρος της δεξιάς η οποία μετέχει στην σημερινή κυβέρνηση σε σημαντικά υπουργεία… Κάτι που θα διατηρήσει με τον Ντράγκι έως το 2023 που λήγει η θητεία της κυβέρνησης και οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες.


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν. Δ και ειδικός σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.