Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στη γειτονική χώρα οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και νυν κυβερνητικού εταίρου, Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά του προέδρου της Ουκρανίας.

Η ιταλική κεντροαριστερά σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές υποστήριξε ότι «ο Μπερλουσκόνι τάσσεται στο πλευρό του Πούτιν». Επιπλέον βουλευτές του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος ζήτησαν να μάθουν ποια είναι η άποψη της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι επί του θέματος.

Η τοποθέτηση που «άνοιξε τον ασκό του Αιόλου»

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος σήμερα στο Μιλάνο για τις περιφερειακές εκλογές της Λομβαρδίας, ο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε και πάλι, επικριτικά, στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αν ήμουν πρωθυπουργός δεν θα πήγαινα ποτέ να μιλήσω με τον Ζελένσκι, διότι διαπιστώνουμε ότι η χώρα του καταστρέφεται και ότι οι στρατιώτες και οι πολίτες της χώρας του σφάζονται. Αν σταματούσε να επιτίθεται στις δύο αυτόνομες δημοκρατίες του Ντονμπάς, αυτό δεν θα συνέβαινε. Κατά συνέπεια κρίνω πολύ αρνητικά την συμπεριφορά του κυρίου αυτού», δήλωσε ο «Καβαλιέρε».

«Ο Μπάιντεν πρέπει να υποσχεθεί δισεκατομμύρια και όχι όπλα. Με τον τρόπο αυτό, ο συγκεκριμένος κύριος θα διατάξει κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι.

Ήδη πριν από τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, ο αρχηγός της Φόρτσα Ιτάλια είχε δηλώσει ότι με την επίθεσή του, ο Πούτιν ήθελε μόνο να αντικαταστήσει την κυβέρνηση του Κιέβου, «με καθώς πρέπει ανθρώπους.

Στάση της Μελόνι

Τότε η Τζόρτζια Μελόνι είχε απαντήσει ότι «όποιος αμφισβητεί τον ατλαντισμό της Ιταλίας, τάσσεται εκτός κυβερνητικής συμμαχίας». Σήμερα, πηγές της ιταλικής κυβέρνησης άφησαν να διαρρεύσει ότι η στήριξη της Ουκρανίας από μέρους της Ιταλίας είναι ξεκάθαρη και σταθερή, όπως προβλέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα και επιβεβαιώνουν οι θέσεις και αποφάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο της Ρώμης.