Σε μια σημαντική διπλωματική εξέλιξη, Ισραήλ και Συρία κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Τομ Μπάρακ. Η συμφωνία επετεύχθη με τη συνδρομή της Τουρκίας, της Ιορδανίας και άλλων γειτονικών χωρών.
Ο Μπάρακ, ο οποίος διατελεί και ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, γνωστοποίησε την είδηση τα ξημερώματα του Σαββάτου (19/7) μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Σύρος πρόεδρος Αχμέντ αλ-Σαράα συμφώνησαν να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, με την υποστήριξη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.
«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο πρόεδρος αλ-Σαράα, με τη στήριξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός, η οποία έχει γίνει αποδεκτή και από την Τουρκία, την Ιορδανία και τις γειτονικές χώρες», ανέφερε ο Μπάρακ. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε όλες τις κοινότητες της Συρίας – Δρούζους, Βεδουίνους, Σουνίτες και άλλες μειονότητες – να εγκαταλείψουν τα όπλα και να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση μιας ειρηνικής και ενιαίας συριακής ταυτότητας.
BREAKTHROUGH —— Israeli Prime Minister @Netanyahu and Syrian President Ahmed al-Sharaa @SyPresidency supported by the U.S.A. @SecRubio have agreed to a ceasefire embraced by Türkiye, Jordan and its neighbors. We call upon Druze, Bedouins, and Sunnis to put down their weapons and…
— Ambassador Tom Barrack (@USAMBTurkiye) July 18, 2025
Το αμερικανικό μέσο Axios υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε εκφράσει έντονη ανησυχία για την πιθανή αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής λόγω της συριακής κρίσης, επισημαίνοντας την ανάγκη για ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών.
Η συμφωνία έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς μόλις λίγες ημέρες πριν, ισραηλινά αεροσκάφη είχαν πραγματοποιήσει επιθέσεις στη Δαμασκό και στο νότιο τμήμα της Συρίας, στοχεύοντας κυβερνητικές δυνάμεις. Το Ισραήλ είχε υποστηρίξει ότι οι επιχειρήσεις του αποσκοπούν στην προστασία του δρούζικου πληθυσμού στη Συρία.
Νωρίτερα, την Παρασκευή (18/7), ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μάρκο Ρούμπιο, στην οποία υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση που παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας δυσχεραίνει τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Ο Φιντάν εξέφρασε επίσης την ανησυχία της Άγκυρας για την ενδεχόμενη ενίσχυση ένοπλων οργανώσεων όπως οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τις οποίες η Τουρκία συσχετίζει με το ΡΚΚ.
Καταλήγοντας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε πως η χώρα του είναι πρόθυμη να συμβάλει στις διεθνείς προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της Συρίας, εκφράζοντας στήριξη στον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή.