Επίσκεψη με ισχυρό συμβολισμό για την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στη στήριξη των ομογενών πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη, ο πρωθυπουργός στη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γίνεται σήμερα ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται τις μειονοτικές περιοχές μετά από σχεδόν 31 χρόνια, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε βρεθεί στη Δερβίτσανη τον Ιανουάριο του 1991. Επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου, κάτι που δεν κατέστη κατορθωτό λόγω καιρικών συνθηκών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να βρίσκεται νωρίς το πρωί στη Χειμάρα, όπου και θα τον υποδεχτούν κάτοικοι της πόλης και εκπρόσωποι της μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια», ενώ ο ίδιος θα συνοδεύεται από τον Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα, ο οποίος και έχει καταγωγή από εκεί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης το πρωθυπουργό θα υποδεχθούν στη Δερβίτσανη ο Αλβανός ομόλογός του Έντι Ράμα, ενώ στη Λειβαδιά η υπουργός Περιβάλλοντος και Τουρισμού, Μιρέλα Κουμπάρο.
Σημειώνεται ότι κατά την επίσημη επίσκεψη, στις 7 Δεκέμβρη του πρωθυπουργού στα Τίρανα, οπότε και συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του, είχαν ήδη συζητήσει τα θέματα της μειονότητας, με την ελληνική πλευρά να υπογραμμίσει ότι η βελτίωση των συνθηκών ζωής της ελληνικής μειονότητας είναι βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση των ελληνοαλβανικών σχέσεων.
Η νέα συνάντηση Μητσοτάκη-Ράμα γίνεται ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με την υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Χάκα (Olta Xhaçka), στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η επιτάχυνση του διαλόγου στη βάση της υφιστάμενης πολιτικής συμφωνίας στα Τίρανα ώστε να υπάρξει ένας συμβιβασμός που θα επιτρέψει να κατατεθεί το συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.
«Η επίλυση αυτού του ζητήματος, η επίλυση του εμπολέμου, και οι δύο άλλες συμφωνίες, οι συμφωνίες για την αποφυγή των συνοριακών επεισοδίων και για τη συντήρηση των μεθοριακών πυραμίδων, θα στείλει ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αποτελούν τη βάση για την επίλυση όλων των διακρατικών διαφορών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.