Σε αυστηρό τόνο προειδοποίησε ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Εγιάλ Ζαμίρ, δηλώνοντας πως αν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή.

Κατά τη διάρκεια επιθεώρησης των ισραηλινών δυνάμεων στον παλαιστινιακό θύλακα, ο Ζαμίρ τόνισε: «Εκτιμώ πως τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας. Αν όχι, οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν χωρίς παύση».

Η δήλωση ήρθε σε μια περίοδο όπου ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχει εισέλθει στον 22ο μήνα του, με τον ισραηλινό στρατό να προσαρμόζει διαρκώς τις τακτικές του, αξιοποιώντας -όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση– την «επιχειρησιακή ευελιξία» που του προσφέρουν οι έως τώρα επιτυχίες στο πεδίο.

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 1.219 ανθρώπων, κυρίως αμάχων. Οι ισραηλινές απαντήσεις οδήγησαν, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς –στοιχεία που ο ΟΗΕ θεωρεί αξιόπιστα– στον θάνατο πάνω από 60.000 ανθρώπων στη Γάζα, επίσης κυρίως αμάχων.

Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει κρίσιμη, με τον ΟΗΕ να κάνει λόγο για κίνδυνο γενικευμένου λιμού, καθώς ο αποκλεισμός δυσχεραίνει την πρόσβαση σε βασική ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Εγιάλ Ζαμίρ, πάντως, απέρριψε τις κατηγορίες περί εσκεμμένου υποσιτισμού:
«Η εκστρατεία κατηγοριών για λιμό είναι εσκεμμένη και ψευδής. Ο ισραηλινός στρατός είναι ηθικός. Την ευθύνη για τη δυστυχία των κατοίκων της Γάζας φέρει η Χαμάς», υπογράμμισε.

Η συζήτηση για τους ομήρους πήρε νέα ώθηση μετά τη δημοσιοποίηση δύο βίντεο μέσα σε δύο ημέρες από την Ισλαμική Τζιχάντ και τη Χαμάς. Τα βίντεο δείχνουν εξασθενημένους ομήρους, εικόνες που προκάλεσαν έντονη συγκίνηση στο Ισραήλ και πίεση για επίσπευση διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωσή τους.

Η Εϊνάβ Ζανγκάουκερ, μητέρα ενός από τους ομήρους, εξέφρασε δημόσια την αγωνία της:
«Τα βίντεο μάς σόκαραν. Τα παιδιά μας ζουν ένα Ολοκαύτωμα». Κάλεσε, μάλιστα, τους πολίτες να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ για την υποστήριξη των οικογενειών των ομήρων.