Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε σήμερα θέσεις φιλοϊρανικής οργάνωσης στη νότια Συρία, κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, το δεύτερο πλήγμα στην περιοχή μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως επεσήμανε το Παρατηρητήριο, «οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις» βομβάρδισαν θέση κοντά στο χωριό Κουνέιτρα, όπου βρίσκονταν μαχητές της «Συριακής Αντίστασης για την Απελευθέρωση του Γκολάν», μια οργάνωση που πρόσκειται στο λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ και στηρίζεται από το Ιράν.

Η ΜΚΟ δεν ανέφερε θύματα από αυτά τα πλήγματα.

Μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη συριακή κυβέρνηση έκαναν λόγο για «ισραηλινή επίθεση» στα περίχωρα της Κουνέιτρα.

Στις 18 Απριλίου ο ισραηλινός στρατός είχε βομβαρδίσει την ίδια περιοχή, στοχοθετώντας και πάλι θέσεις φιλοϊρανικών ομάδων, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Εξάλλου τη νύκτα της 8ης προς 9η Απριλίου, το Ισραήλ έπληξε τη Συρία σε απάντηση στην εκτόξευση ρουκετών προς την προσαρτημένη πλευρά των Υψιπέδων του Γκολάν, έπειτα από άλλα πυρά που εξαπολύθηκαν από τον γειτονικό Λίβανο και την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον μία από αυτές τις ρουκέτες αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα. Δύο άλλες έπεσαν σε άδειους αγρούς στο προσαρτημένο κομμάτι των Υψιπέδων.

Το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν το 1967 μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών με τους Άραβες γείτονές του. Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση των Υψιπέδων από το Ισραήλ.