Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε πως διέπραξε ένα «τραγικό λάθος» στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όταν άνοιξε πυρ κατά αυτοκινητοπομπής που μετέφερε διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια, σκοτώνοντας συνολικά 15 ανθρώπους. Το περιστατικό σημειώθηκε τη νύχτα της 23ης Μαρτίου και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Η αυτοκινητοπομπή περιλάμβανε ασθενοφόρα της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS), ένα όχημα του ΟΗΕ και ένα πυροσβεστικό όχημα της Πολιτικής Άμυνας της Γάζας. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τα οχήματα κινούνταν χωρίς φώτα και δεν είχαν λάβει σχετική άδεια ή συντονισμό με τις στρατιωτικές δυνάμεις.

Ωστόσο, βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο αντικρούει ευθέως την επίσημη εκδοχή. Στο υλικό διάρκειας 6 λεπτών και 42 δευτερολέπτων, το οποίο καταγράφηκε από το κινητό ενός από τους διασώστες, φαίνονται καθαρά τα οχήματα να κινούνται με φώτα συναγερμού και προβολείς ενεργοποιημένους.

Το βίντεο δείχνει τα ασθενοφόρα και το πυροσβεστικό όχημα να σταματούν πλάι σε άλλο σταθμευμένο όχημα. Δύο διασώστες βγαίνουν έξω, ενώ ακούγονται να συζητούν για πιθανό ατύχημα. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, η σκηνή γεμίζει από εκκωφαντικούς πυροβολισμούς και η εικόνα μαυρίζει.

Τα σώματα των θυμάτων εντοπίστηκαν ημέρες αργότερα, θαμμένα στην άμμο κοντά στη Ράφα. Τα θύματα ήταν: οκτώ διασώστες της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, έξι μέλη της Πολιτικής Άμυνας και ένας εργαζόμενος της UNRWA, της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Η Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε πως το βίντεο αποτελεί αδιάψευστο τεκμήριο ότι οι ισχυρισμοί περί «ύποπτης δραστηριότητας» ήταν αβάσιμοι. Κατηγόρησε, επίσης, το Ισραήλ για εσκεμμένη στόχευση των διασωστών και απόπειρα συγκάλυψης μέσω της ταφής των πτωμάτων σε ομαδικό τάφο.

Η Χαμάς, από την πλευρά της, μίλησε για εγκληματική ενέργεια και προμελετημένη επίθεση κατά εργαζομένων πρώτης γραμμής.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), η πρώτη ομάδα διασωστών επλήγη αρχικά και στη συνέχεια χτυπήθηκαν και άλλες ομάδες που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν την περιοχή, αναζητώντας τους αγνοούμενους συναδέλφους τους. Η αποστολή είχε σταλεί ως απάντηση σε επείγουσες εκκλήσεις αμάχων που είχαν εγκλωβιστεί από βομβαρδισμούς.

Η ισραηλινή πλευρά διερευνά ακόμα την υπόθεση, ενώ η παγκόσμια κοινότητα ζητά διαφάνεια και λογοδοσία.