Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε σήμερα τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια.  Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 800 τραυματίες από τις επιδρομές της Χαμάς ενώ στα νοσοκομεία της Γάζας γίνεται το αδιαχώριτο. Μέχρι αυτή την στιγμή  100 νεκροί Ισραηλινοί έχουν επιβεβαιωθεί ενώ 800 είναι οι τραυματίες, με τον αριθμό των νεκρών να αναμένεται να αυξηθεί, όπως μεταδίδει το ισραηλινό δίκτυο N12 NEWS. Αντίστοιχα 198 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας της Γάζας, ανέφερε το Reuters.

Παράλληλα άγνωστος αριθμός Ισραηλινών έχει αιχμαλωτιστεί από μαχητές της Χαμάς, με μη επαληθευμένα πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δείχνουν ηλικιωμένους και μια νεαρή γυναίκα με δεμένα τα χέρια μέσα στη Γάζα. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι γνώριζαν τις αναφορές, αλλά δεν επιβεβαίωσαν λεπτομέρειες.

Το ισραηλινό δίκτυο Reshet 13 TV News μετέδωσε ότι ένοπλοι κρατούν αιχμαλώτους στην πόλη Οφάκιμ και ότι πέντε ένοπλοι παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην πόλη Σντερότ και σπίτια πυρπολήθηκαν.

gaza.jpg
israel-gaza.jpg

Σκοτώθηκαν 198 Παλαιστίνιοιοι από αεροπορικούς βομβαρδισμούς 

Αξιωματούχοι Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσαν ότι 198 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα. Από την άλλη, το ισραηλινό δίκτυο N12 μετέδωσε ότι περίπου 50 ισραηλινοί όμηροι κρατούνται από ενόπλους της Χαμάς στο κιμπούτς Μπίρι κοντά στο σύνορο με τη Γάζα.

ΜΜΕ της Χαμάς μιλούν για αιχμαλώτους

Τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς μετέδωσαν βίντεο που δείχνουν, όπως υποστηρίζουν, πτώματα ισραηλινών στρατιωτών να μεταφέρονται από τους μαχητές της οργάνωσης στη Γάζα και παλαιστίνιους ενόπλους μέσα σε σπίτια Ισραηλινών και άλλους να περιφέρονται σε μια ισραηλινή πόλη μέσα σε τζιπ.

Πηγή ασφαλείας είπε ότι ο ισραηλινός στρατός είναι ενήμερος για τις πληροφορίες περί αιχμαλώτων, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Στη Γάζα οι πολίτες έσπευσαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα είδη αναμένοντας ότι η σύγκρουση θα διαρκέσει ημέρες, ενώ κάποιοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έσπευσαν στα καταφύγια.

Ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης στα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς κάνοντας έκκληση προς τους απανταχού Παλαιστίνιους να πολεμήσουν.

«Αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για τον τερματισμό της τελευταίας κατοχής επί της γης», είπε προσθέτοντας ότι εκτοξεύτηκαν 5.000 ρουκέτες.

Η τελευταία αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Χαμάς ήταν ο πόλεμος των δέκα ημερών το 2021.

27775137.jpg

Κι άλλο βίντεο με αιχμαλώτους

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει τουλάχιστον τρεις εμφανώς έντρομους άνδρες με πολιτικά ρούχα να κρατούνται από μια ομάδα ενόπλων με θολά πρόσωπα, ισχυριζόμενοι ότι είναι «εχθροί» που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης που εξαπέλυσε η οργάνωση το πρωί εναντίον του Ισραήλ.

"Εικόνες (μελών) των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ (Σ.τ.Σ: η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς) που αιχμαλωτίζουν αρκετούς στρατιώτες του εχθρού κατά τη διάρκεια της μάχης (επιχείρησης) 'Κατακλυσμός αλ-Άκσα' ", αναφέρεται σε μια πρόταση σε μαύρο φόντο στην αρχή του βίντεο που δεν έχει ήχο.

Στο βάθος διακρίνονται πινακίδες στα εβραϊκά υποδηλώνοντας ότι το βίντεο γυρίστηκε στην ισραηλινή πλευρά στο πέρασμα Ερέζ ανάμεσα σε Λωρίδα της Γάζας και Ισραήλ.

Η Χαμάς καλεί του Παλαιστίνιους σε ολοκληρωτική επίθεση

Σε δήλωσή του, ο Μοχάμεντ Ντέιφ, στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς στη Γάζα, ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας επιχείρησης για την απελευθέρωση του ευαίσθητου συγκροτήματος του τεμένους Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, όπου παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των Εβραίων επισκεπτών τις τελευταίες εβδομάδες. Είπε ότι αυτό ήταν μόνο το πρώτο στάδιο των επιχειρήσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

«Προειδοποιήσαμε τον εχθρό να μην συνεχίσει την επιθετικότητά του εναντίον του τεμένους Αλ Άκσα… Η εποχή της επιθετικότητας του εχθρού χωρίς απάντηση έχει τελειώσει. Καλώ τους Παλαιστίνιους παντού στη Δυτική Όχθη και εντός της Πράσινης Γραμμής [ισραηλινή επικράτεια] να εξαπολύσουν μια επίθεση χωρίς περιορισμό. Πηγαίνετε σε όλους τους δρόμους. Καλώ τους μουσουλμάνους παντού να εξαπολύσουν επίθεση», είπε.

Παλαιστίνιοι μαχητές προσπαθούν να εισβάλλουν σε σπίτια, λένε κάτοικοι του νοτίου Ισραήλ

Κάτοικοι δύο κοινοτήτων του Ισραήλ δήλωσαν στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 ότι μαχητές από τη Γάζα προσπαθούν να εισβάλουν στα σπίτια τους και απηύθυναν έκκληση από τηλεοράσεως να τους βοηθήσει ο ισραηλινός στρατός.

Ένας κάτοικος του κιμπούτς Νιρ Οζ είπε στο δίκτυο ότι έχει ταμπουρωθεί με την οικογένειά του και τα δύο παιδιά τους, ηλικίας επτά και εννέα ετών, σε ασφαλές δωμάτιο, ενώ οι επιτιθέμενοι πυροβολούσαν την πόρτα.