Τριάντα εννέα Παλαιστίνιοι -24 γυναίκες και 15 παιδιά, που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές– απελευθερώθηκαν σήμερα στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων – μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές – ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι 28 απελευθερωθέντες μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και άλλοι 11 αποβιβάστηκαν από λεωφορείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Κρατούμενοι από τρεις ισραηλινές φυλακές

Οι 39 απελευθερωθέντες κρατούνταν σε τρεις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων δύο στη Δυτική Όχθη. Η 23χρονη Μάλακ Σαλμάν είχε συλληφθεί πριν από επτά χρόνια καθ’ οδόν για το σχολείο της, επειδή προσπάθησε να μαχαιρώσει αστυνομικό στην Ιερουσαλήμ. Φυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2016, εκτίοντας ποινή κάθειρξης εννέα ετών.

Συνοδεία αστυνομικών επέστρεψε σήμερα στο σπίτι της, στη συνοικία Μπέιτ Σαλάφα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. «Αστυνομικοί είναι στο σπίτι μας και εμποδίζουν τον κόσμο που θέλει να έρθει για να μας δει», είπε στο AFP η μητέρα της, συμπληρώνοντας ότι η 23χρονη «είναι αδύναμη, επειδή δεν έχει φάει από χθες».

Δακρυγόνα σε συγκεντρωμένο πλήθος έξω από ισραηλινή φυλακή 

Οι ισραηλινές αρχές είχαν γνωστοποιήσει νωρίτερα σήμερα ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ για τον εορτασμό της αποφυλάκισης κρατουμένων. Έξω από τη φυλακή Όφερ ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν πλήθος Παλαιστινίων που είχε συγκεντρωθεί έξω, περιμένοντας την απελευθέρωση ομοεθνών τους στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Όπως φαίνεται σε εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα εναντίον των συγκεντρωθέντων. Συνολικά, οι ισραηλινές Αρχές αποφυλάκισαν 39 γυναίκες και παιδιά σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 24 ομήρων από τη Χαμάς.