Ισπανία – κορωνοϊός: Τα «παιχνίδια» Ιγκλέσιας και η αργοπορία Σάντσεθ

by Manifesto

Νέα αύξηση ίου αριθμού ίων θυμάτων κατέγραψε χθες η Ισπανία, αν και οι υγειονομικές αρχές της χώρας υποστηρίζουν πως η κορύφωση της πανδημίας πέρασε. Χθες ανακοινώθηκαν 619 θύματα της Covid-19 (σύνολο 16.972).

Η κυβέρνηση προειδοποιεί τους πολίτες να παραμείνουν σε επιφυλακή και να μη «χαλαρώνουν» στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων που παρατάθηκαν ως τις 25 Απριλίου. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω παράταση, ακόμη κι αν καταστρώνεται σχέδιο για τη σταδιακή άρση τους.

Ο υπουργός Υγείας Σαλβαντόρ Ιλα επεσήμανε πως οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια και κατασκευαστικά έργα θα μπορέσουν να επιστρέφουν στις δουλειές τους, διατηρώντας τα μέτρα περιορισμού. Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση ανάμεσα στους εργαζομένους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διανείμει μάσκες προστασίας σε χώρους, όπως σταθμούς του μετρό και του προαστιακού, όπου συστήνεται η χρήση τους.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση Σάντσεθ έχει επικριθεί για την καθυστερημένη λήψη αποφάσεων εν μέσω της πανδημίας. Οπως επισημαίνει ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Bloomberg», οι πολιτικοί στην Ισπανία, αγνοώντας τις υγειονομικές αρχές, άργησαν να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τους πολίτες τους. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην «οπορτουνιστική» στάση του Πάμπλο Ιγκλέσιας. Οπως αναφέρει, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης του αριστερού κόμματος Podemos που συγκυβερνά με τους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ, διαφωνούσε έντονα με τους εταίρους του σχετικά με τον συντονισμό διαχείρισης της κρίσης. Οι διαφωνίες του στηρίζονταν στο γεγονός ότι τα κρίσιμα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Αμυνας κατείχαν Σοσιαλιστές. Ο Ιγκλέσιας ζητούσε να δοθεί σε μέλη του κόμματός του ένα τμήμα της αντιμετώπισης της πανδημίας -κυρίως αυτό που αφορούσε τα μέτρα για τις φτωχές οικογένειες και ανακούφισης των εργαζομένων. Ολες αυτές οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες καθυστέρησαν τη λήψη μέτρων περιορισμού, παρά το γεγονός ότι είχαν ήδη καταγραφεί αρκετά κρούσματα στη Μαδρίτη κι ενώ είχε ξεκινήσει το δράμα της Ιταλίας -μάλιστα είχαν προσβληθεί και μέλη της Βουλής.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα