Ενώ η Τουρκία επιχειρεί έναν δεύτερο γύρο εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, η κυβέρνηση υψώνει τείχος θωράκισης των συνόρων μετατρέποντας τον Εβρο σε φρούριο.

 

Γράφει ο Νίκος Αρμένης

 

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει καθημερινά την προκλητική ρητορική έναντι της Ελλάδας και η Αγκυρα επιχειρεί έναν δεύτερο γύρο εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική κυβέρνηση υψώνουν τείχη στις απαράδεκτες επιδιώξεις και την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας.

Ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα και αναφερόμενος στην κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας και παράλληλα τόνισε ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Λίγο πριν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είχε στείλει από τον Εβρο μήνυμα εθνικής ενότητας με την εφαρμογή του σχεδίου «Ακρίτας». Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιθεώρησε την εφαρμογή του σχεδίου και παρέλαβε στις Φέρες πέντε νέα τεθωρακισμένα οχήματα, ειδικά εξοπλισμένα, τα οποία τίθενται στην υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ, στον Εβρο, δίπλα στους ακρίτες μας, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων, τους συνοριοφύλακες και όλους όσοι προστατεύουν καθημερινά τα σύνορά μας. Εχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο “Ακρίτας”. Ενα σχέδιο θωράκισης των συνόρων μας, ένα σχέδιο σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και σεβασμού της ανθρώπινης ζωής. Το σχέδιο “Ακρίτας” περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επέκταση του φράχτη κατά μήκος όλων των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Εβρο, την ενδυνάμωση του προσωπικού μας με 250 νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων και την ενίσχυση και αναβάθμιση των ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης. Ηδη εγκαθιστούμε σήμερα εδώ πέντε νέα οχήματα που διευρύνουν την αποτρεπτική δυνατότητά μας», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και υπογράμμισε: «Με το σχέδιο “Ακρίτας” εκπέμπουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα εθνικής αποφασιστικότητας: Απέναντι σε όσους, επενδύοντας στον ανθρώπινο πόνο, επιχειρούν να προωθήσουν κρυφές και αλλότριες επιδιώξεις. Και απέναντι σε όσους, εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό, επιχειρούν να εκβιάσουν την ίδια την Ευρώπη».

Ταυτόχρονα, από την κυβέρνηση τονίζουν ότι η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία τρία χρόνια στο μεταναστευτικό δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς αποδεικνύεται στην πράξη αποτελεσματική απέναντι στα σχέδια δουλεμπόρων και με εμφανή την απροθυμία της Τουρκίας να εφαρμόσει επαρκώς τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την ΕΕ. «Ολοι οι Ελληνες παραμένουμε ενωμένοι και προσηλωμένοι στον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, των διεθνών υποχρεώσεών μας, αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής», πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Επιπλέον, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Σλοβακίας έγινε αναφορά τόσο στην παρουσία σημαντικής σλοβακικής μονάδας στην ειρηνευτική δύναμη της Κύπρου όσο και για τη θέση αρχής που τηρεί αυτή η χώρα στο Κυπριακό και θέτει στο επίκεντρο τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή συνόρων δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά, όπως ανέδειξε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 

Τα ενεργειακά και η μάχη με το κύμα ακρίβειας

Η ενεργειακή κρίση είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε όλη την Ευρώπη και φυσικά ήταν και στον πυρήνα της συνάντησης του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Σλοβακίας. «Προσβλέπουμε στη συζήτησή μας, όχι μόνο όσον αφορά τις διμερείς παραμέτρους της σχέσης μας, αλλά και τις κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως ενωμένη Ευρώπη ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και φυσικά τις δραματικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει αυτός ο πόλεμος στις οικονομίες μας, το αυξανόμενο κόστος ζωής», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Με αφορμή επίσης τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου, τόνισε ότι οι μεγάλες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ενότητα απαιτούν τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, ενημέρωσε την Ζουζάνα Τσαπούτοβα για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα προκειμένου να καταστεί κόμβος εισαγωγής και μεταφοράς ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, καθώς και για τη μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική. Στο μεταξύ, ίσως και σήμερα, οριστικοποιηθεί πλήρως το πακέτο των μέτρων στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το ερχόμενο Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι σε κάθε περίπτωση θα στέλνει σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό και του τελευταίου πολίτη και αξιοποιεί όλον τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η πορεία της οικονομίας.