Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκεται η Πολιτική Προστασία για τη μεταβολή του καιρού, με κυρίαρχο στοιχείο τις βροχές, τις ισχυρές καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Μήνυμα από το 112 -για περιορισμό των μετακινήσεων- εστάλη σε όσους βρίσκονται στη Θεσσαλία, μια περιοχή ευάλωτη από τις πλημμύρες του Ντάνιελ τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς και τρεις ακόμη περιφέρειες (Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου). Σύμφωνα με νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ το βαρομετρικό χαμηλό που συνοδεύεται από μέτωπα και ήδη προκαλεί επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει περάσει στο βόρειο Αιγαίο. «Επενδύουμε και στοχεύουμε στην πρόληψη αφού πλέον η μάχη είναι εκεί, περισσότερο απ` ότι στην αντιμετώπιση» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας που μετέβη στη Θεσσαλία, όπου συνεδρίασε το Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο.

Ιδιαίτερη η προσοχή στη Θεσσαλία

Στην Καρδίτσα σε ορισμένα σημεία εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ στις βουνοκορφές του Δήμου Αργιθέας έριξε χιόνι. Στο επίκεντρο της ιδιαίτερης προσοχής βρίσκεται ο δήμος Παλαμά και οι περιοχές της λίμνης Κάρλα. Επί ποδός βρίσκονται οι πυροσβεστικές και οι αστυνομικές δυνάμεις στη Λάρισα. Στο Καστρί του Δήμου Αγιάς μηχανήματα έκαναν μία τεχνική παρέμβαση, ώστε να μην φτάσει το νερό κοινότητα, εάν εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε άλλα 30 σημεία έχουν αναπτυχθεί μηχανήματα της Περιφέρειας, του Δήμου ώστε αν χρειαστεί να παρέμβουν άμεσα. Το ίδιο ισχύει και για τις πυροσβεστικές δυνάμεις και την αστυνομία όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου υπό τον Βασίλης Κικίλια.

Από τις έξι το απόγευμα χθες άρχισε να βρέχει σε όλη την Μαγνησία. Βροχή με ένταση σημειώθηκε στο νότιο Πήλιο στην περιοχή των Μηλιών, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια,ενώ στη συνέχεια η ένταση της βροχής υποχώρησε. Αρκετά έντονη βροχόπτωση σημειώθηκε και στο Βόλο, όπου υπήρχαν κατά τη διάρκεια της νύχτας προβλήματα ηλεκτροδότησης που όμως σύντομα αποκαταστάθηκαν.

Βασίλης Κικίλιας: «Όλοι μαζί εδώ σε μια προσπάθεια οργανωμένη και συντονισμένη που πήγε καλά»

Δηλώσεις για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων έκανε νωρίς το πρωί του Σαββάτου από το συντονιστικό κέντρο των επιχειρήσεων στη Θεσσαλία ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας κάνοντας λόγο για δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων στη Θεσσαλία λόγω των πρόσφατων καταστροφών. «Ήμασταν όλοι εδώ συντονισμένοι και οργανωμένοι. Χαίρομαι ότι μέχρι τώρα η προσπάθεια αυτή απέδωσε. Θέλω να ευχαριστήσω και τον κύριο Περιφερειάρχη και τους κ.κ. Δημάρχους και όλα τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις» ανέφερε ο κ. Κικίλιας τονίζοντας ότι όλοι φορείς κατάφεραν και περιόρισαν τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν .

Ισχυρή καταιγίδα έπληξε και τα νησιά των Βορείων Σποράδων, Σκιάθο και Σκόπελο.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και σε συμφωνία με τις προγνώσεις, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν σε Θεσσαλία και Σποράδες. Το μέγιστο ύψος βροχής έως σήμερα καταγράφηκε στη Γλώσσα Σκοπέλου (119 χιλιοστά) και ακολούθησε η πόλη της Καρδίτσας (117 χιλιοστά). 

Μηνύματα «112»

Μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της Θεσσαλίας, της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και του Βορείου Αιγαίου για την κακοκαιρία. Προειδοποιητικό μήνυμα στάλθηκε και σε Καρδίτσα, Λάρισα και Λέσβο.

Το νέο επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ

Η ΕΜΥ αναβάθμισε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Προβλέπονται Ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία (κυρίως στον νομό Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του νομού Λάρισας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως νομού Πιερίας, νομού Χαλκιδικής), τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα έως τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές: Θεσσαλία (κυρίως ανατολικά), Σποράδες, Νότια Πιερία, Βόρεια Εύβοια, Νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια) και στα νησιά Βορείου Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο).

<p

>