Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ

 

«Οι νέοι ηγέτες της Δεξιάς είναι νεανικοί, ελκυστικοί, λαμπροί και πάνω απ’ όλα κακοί. Θα πέσουν καλά, θα πέσουν άσχημα, αλλά αντιπροσωπεύουν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της τρέχουσας ισπανικής πολιτικής», έγραψε –πικρόχολα– η συγγραφέας Μαρία ντε λα Αλμουντένα Γράντες στην αριστερή ισπανική εφημερίδα «El Pais». Ο αριστερός Τύπος στην Ισπανία επιτίθεται στην πρόεδρο της κοινότητας της Μαδρίτης (από το 2019) Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο, ακόμα και για το φτάρνισμά της. Το ταξίδι της, στις γιορτές, στην Αργεντινή, όπου εκείνη και ο σύντροφός της φιλοξενήθηκαν από τον επιχειρηματία Ντιέγκο Φιλκενστάιν, έφερε επίσης επικριτικά σχόλια. Η κυρία αποτελεί, βλέπετε, τη χρυσή ελπίδα του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, σε μια εποχή μάλιστα που το εθνικιστικό VOX δείχνει να εδραιώνεται ως ισχυρή δύναμη. Χαρακτηριστικές ήταν οι δημοσκοπήσεις στην Ισπανία της Target Point, της Data10 και της Sigma Dos, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν μετά την Πρωτοχρονιά και δίνουν στο Λαϊκό Κόμμα από 30% έως 32% και στο VOX 16%.

Πρόσωπο πολυσυζητημένο στην Ισπανία και καθ’ όλα «μεσογειακή» στα πάντα της, η δημοσιογράφος και επικοινωνιολόγος Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο είναι μια από τις «χρυσές» ελπίδες της οικείας κεντροδεξιάς. Εκπροσωπεί μια νέα γενιά δραστήριων γυναικών που αναμορφώνουν εκ βάθρων τη συντηρητική πολιτική σκηνή στην Ευρώπη. Σπούδασε δημοσιογραφία στη Μαδρίτη και έκανε μεταπτυχιακά στην πολιτική επικοινωνία. Της αρέσει η καλή ζωή και διασκεδάζει σε κάθε ευκαιρία. Αδιάφορη εδώ και καιρό για τη θρησκεία, αν και μεγάλωσε σε ρωμαιοκαθολικό περιβάλλον, το ξανασκέφτηκε στη διάρκεια της πανδημίας, επιστρέφοντας στην Εκκλησία. Η πρώτη της απόπειρα να εκλεγεί στο τοπικό κοινοβούλιο της Μαδρίτης το 2011 απέτυχε. Ομως, κλήθηκε να αντικαταστήσει παραιτηθέντα και το 2015 τα κατάφερε. Και ήρθε η πρόσκληση να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη στις αρχές του 2019, από τον επικεφαλής του, τον Πάμπλο Κασάδο. Μετά την κάλπη, η Αγιούσο εξελέγη πρόεδρος στην τοπική κυβέρνηση της ισπανικής πρωτεύουσας με τη βοήθεια φιλελευθέρων και εθνικιστών. Ο δρόμος είχε ανοίξει.

 

Επιτυχημένη διοίκηση

Αποφασιστική και αποτελεσματική, στο μήνυμά της την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είπε πως η διοίκησή της εκπλήρωσε ήδη περισσότερο από το 95% του εκλογικού της προγράμματος. Και ξεδίπλωσε τη λογική της: «Το δημόσιο χρήμα ανήκει σε όλους, όπως και η διοίκηση και οι υπάλληλοι στην υπηρεσία της. Και αυτή η διοίκηση πρέπει να είναι λιτή, αποτελεσματική και σχεδιασμένη για να παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες που απαιτεί η κοινωνία». Η Μαδρίτη δοκιμάστηκε σκληρά στις αρχές της πανδημίας. Η Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο, όμως, έχοντας μάλιστα απέναντί της την εχθρική προς εκείνη αριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ έδωσε δυναμικό παρών! Επιστράτευσε τον εκθεσιακό χώρο της IFEMA στην ισπανική πρωτεύουσα και, αντιμέτωπη με την κατάρρευση των νοσοκομείων που κατακλύστηκαν από περιστατικά, έστησε εκεί στον χρόνο-ρεκόρ των δύο εβδομάδων ένα νέο νοσοκομείο δυνατότητας 5.500 κλινών! Ακολούθησε αμέσως μετά η κατασκευή, επίσης σε χρόνο-ρεκόρ, ενός τεράστιου νοσοκομείου (Hospital de Emergencias Enfermera Isabel Zendal), ειδικού για την αντιμετώπιση πανδημιών, το οποίο έχει την υποδομή να λειτουργήσει και ως συντονιστικό κέντρο αν παραστεί ανάγκη. Για την πολιτική της στην αντιμετώπιση της πανδημίας της απονεμήθηκε το βραβείο του φιλελεύθερου ιταλικού Ινστιτούτου Bruno Leoni.

 

Η επανεκλογή

Τον Μάιο του 2021, σε πρόωρες εκλογές που η Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο προκήρυξε λόγω διαφωνιών με τους Φιλελεύθερους, υπερίσχυσε και επανεξελέγη, αυτήν τη φορά με τη βοήθεια των εθνικιστών του VOX. Οι Φιλελεύθεροι πλήρωσαν την κόντρα μαζί της και «εξαϋλώθηκαν» στην κάλπη. Λίγο πριν από τις εκλογές η Αγιούσο, που είναι υπέρμαχος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, είχε προχωρήσει στη μείωση του φόρου περιουσίας. Ομως, η απόπειρά της να ηγηθεί της οργάνωσης του Λαϊκού Κόμματος της Μαδρίτης πανικόβαλε την ηγεσία του, η οποία κατέφυγε σε παράνομες παρακολουθήσεις εις βάρος της, που κατέληξαν μάλιστα σε κατηγορίες για αθέμιτο πλουτισμό κατά του αδερφού της. Η Αγιούσο δεν έκανε πίσω και ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο και ο γενικός γραμματέας του Τεοδόρο Γκαρσία Εχέα εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση. Η Αγιούσο παρεμβαίνει συχνά πυκνά και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Στράφηκε δηκτικά κατά του Μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, όταν αυτός απαίτησε μια συγγνώμη από την Ισπανία για την αποικιοκρατία. Και του έσυρε τα εξ αμάξης, λέγοντάς του μεταξύ άλλων ότι υποκινεί έναν «ιθαγενισμό που είναι ο νέος κομμουνισμός», ενώ διαφώνησε δημόσια και με τον πάπα Φραγκίσκο όταν αυτός δήλωσε ότι το Βατικανό οφείλει να ζητήσει συγχώρεση για τις ενέργειές του στο Μεξικό.

Δεξιό DNA, της αρέσουν «οι ταινίες που μιλούν για τιμή και δικαιοσύνη», όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο ισπανικό «El Debate». Και υπογράμμισε: «Είμαι δημοσιογράφος και ο Τύπος πάνω από όλα πρέπει να είναι αντίθετος στην εξουσία. Μπορεί να είναι εναντίον της κυβέρνησης της Μαδρίτης, αλλά πρέπει επίσης να είναι εναντίον όλων. Σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις δεν έχουν όρια και είναι αυταρχικές, έχουμε ένα θεμελιώδες αντίβαρο που είναι ο Τύπος και τα ΜΜΕ… Μεταπήδησα στην πολιτική. Αλλά αν επιστρέψω στη δημοσιογραφία θα είναι για να πω τι συμβαίνει».