Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε σήμερα μέσω ανάρτησης στο Twitter την «αποτρόπαιη επίθεση» του Ιράν κατά του «δικαιώματος στη ζωή» ύστερα από την εκτέλεση στην Τεχεράνη του Βρετανοϊρανού Αλιρεζά Ακμπαρί.
«Η εκτέλεση σήμερα το πρωί από τις ιρανικές αρχές του Βρετανοϊρανού πολίτη Αλιρεζά Ακμπαρί καταδεικνύει μια ακόμα φορά την αποτρόπαια επίθεσή τους κατά του δικαιώματος στη ζωή», ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας τη βρετανική κυβέρνηση να «ερευνήσει πλήρως» τις καταγγελίες περί βασανισμού του Ακμπαρί.
Το Ιράν εκτέλεσε τον Βρετανοϊρανό Αλιρεζά Ακμπαρί, που κάποτε κατείχε το αξίωμα του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας στη χώρα, όπως μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο των δικαστικών αρχών Mizan, αψηφώντας τα αιτήματα του Λονδίνου για απελευθέρωσή του μετά την καταδίκη του σε θάνατο με τη κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Βρετανίας.
Η Βρετανία, που υποστήριξε ότι η υπόθεση του Ακμπαρί έχει πολιτικά κίνητρα, καταδίκασε την εκτέλεσή του και δήλωσε ότι δεν θα μείνει αναπάντητη.
«Είμαι σοκαρισμένος από την εκτέλεση του Βρετανοϊρανού πολίτη Αλιρεζά Ακμπαρί στο Ιράν», ανέφερε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σε ανάρτηση στο Twitter. «Ήταν μια ανάλγητη και άνανδρη ενέργεια, που έγινε από ένα βάρβαρο καθεστώς χωρίς σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ίδιου του λαού του».
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι ανέφερε, επίσης σε ανάρτησή του στο Twitter: «Αυτή η βάρβαρη ενέργεια αξίζει καταδίκη με τους πιο ισχυρούς όρους. Δεν θα μείνει αναπάντητη». Στις αντιδράσεις της βρετανικής πλευράς για την υπόθεση δεν γίνεται αναφορά στις κατηγορίες του Ιράν ότι ο Ακμπαρί ήταν κατάσκοπος για λογαριασμό του Λονδίνου.
Το πρακτορείο Mizan μετέδωσε νωρίς σήμερα ότι εκτελέστηκε ο Ακμπαρί, χωρίς να διευκρινίζει πού έλαβε χώρα η εκτέλεση. Αργά χθες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην εκτέλεση του Ακμπαρί.
«Ο Αλιρεζά Ακμπαρί, που καταδικάστηκε σε θάνατο με τις κατηγορίες της διαφθοράς επί της γης και εκτεταμένων ενεργειών κατά της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της χώρας μέσω κατασκοπείας για τις υπηρεσίες πληροφοριών της βρετανικής κυβέρνησης…εκτελέστηκε», ανέφερε το πρακτορείο Mizan μέσω Twitter.
Ο Ακμπαρί, 61 ετών που συνελήφθη το 2019, κατηγορήθηκε ότι έλαβε 1.805.000 ευρώ, 265.000 λίρες και 50.000 δολάρια για κατασκοπεία, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Σε δηλώσεις που φέρονται να είναι του Ακμπαρί, ηχητικό απόσπασμα των οποίων μεταδόθηκε την Τετάρτη από την υπηρεσία του BBC στα φαρσί (BBC Persian), ο Βρετανοϊρανός είπε ότι ομολόγησε εγκλήματα που δεν είχε διαπράξει ύστερα από συνεχή βασανιστήρια.
Ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την Πέμπτη βίντεο που, όπως ανέφεραν, δείχνει ότι ο Ακμπαρί διαδραμάτισε ρόλο στη δολοφονία το 2020 του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα του Ιράν, του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, που σκοτώθηκε σε επίθεση έξω από την Τεχεράνη, για την οποία τότε οι αρχές κατηγόρησαν το Ισραήλ. Στο βίντεο, ο Ακμπαρί δεν ομολόγησε την εμπλοκή του στη δολοφονία αλλά δήλωσε ότι Βρετανός πράκτορας ζήτησε πληροφορίες για τον Φαχριζαντέχ. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποιούν συχνά ομολογίες υπόπτων σε υποθέσεις που έχουν πολιτική βαρύτητα. Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει την αυθεντικότητα του βίντεο και του ηχητικού αποσπάσματος, ούτε πότε ή πού μαγνητοσκοπήθηκαν.
Ο Ακμπαρί ήταν στενός σύμμαχος του Αλί Σαμχανί, ο οποίος είναι ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν και είχε διατελέσει υπουργός Άμυνας από το 1997 ως το 2005, όταν ο Ακμπαρί ήταν αναπληρωτής του.
Στην ηχογράφηση που μετέδωσε το BBC Persian, ο Ακμπαρί δήλωσε ότι προχώρησε σε ψευδείς ομολογίες λόγω βασανιστηρίων. «Με πάνω από 3.500 ώρες βασανιστηρίων, παραισθησιογόνες ουσίες και μεθόδους άσκησης σωματικής και ψυχολογικής πίεσης, με κατέστησαν άβουλο. Με οδήγησαν στο χείλος της τρέλας…και με ανάγκασαν να προχωρήσω σε ψευδείς ομολογίες με όπλα και απειλές θανάτου», δήλωσε.
Οι σχέσεις μεταξύ του Λονδίνου και της Τεχεράνης επιδεινώνονται τους τελευταίους μήνες καθώς έχουν περιέλθει σε στασιμότητα οι προσπάθειες για αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν, με τη Βρετανία να είναι μεταξύ των χωρών που την είχαν υπογράψει.