Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Ηράκλειο, το 3ο Διεθνές Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας που διοργανώνεται από το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης. Ανάμεσα στις θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται , σχετίζονται ενότητες που αφορούν τομείς όπως η καινοτομία, η τεχνολογία και η βιώσιμη ανάπτυξη. Το παρών στο Φόρουμ ως κεντρική ομιλήτρια, έδωσε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Κατερίνα Παπακώστα, η οποία αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της δράσης και της προσπάθειας που γίνεται όπως τόνισε, να ενώσουν οι γυναίκες τις δυνάμεις τους από όποια θέση κι αν βρίσκονται, προκειμένου «να σπάσουμε επιτέλους τις γυάλινες οροφές».
«Οι γυναίκες αποτελώντας το μισό του πληθυσμού, δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχουν καταφέρει να ισορροπήσουν με τρόπο ισότιμο απέναντι σε διευθυντικές και ανώτερες θέσεις» τόνισε η κυρία Παπακώστα, συμπληρώνοντας ότι προγραμματισμός της κυβέρνησης και στόχευση, είναι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξουν ρυθμίσεις μέσω των οποίων θα δοθεί η δυνατότητα, αλλά και οι ευκαιρίες στις γυναίκες να βρεθούν στις θέσεις που πραγματικά τους αξίζουν, έχοντας όλα τα απαραίτητα προσόντα και τις δυνατότητες.
«Έχουν γίνει αρκετά σημαντικές προσπάθειες για να μπορέσει μια γυναίκα να σταδιοδρομήσει και να έχει την επαγγελματική της πορεία» σημείωσε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται να υπάρχει ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» και πως προς αυτή την κατεύθυνση από το υπουργείο έχουν ξεκινήσει μια σειρά από δράσεις , όπως «οι νταντάδες της γειτονιάς», προκειμένου η γυναίκα, όπως τόνισε, να νιώθει πως η οικογένειά της δεν μένει πίσω.
«Η γυναίκα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την οικογένεια και όταν νιώθει την ασφάλεια πως η οικογένειά της δεν μένει πίσω και ότι υποστηρίζεται, τότε μπορεί να δώσει όλες τις δυνάμεις στα όνειρά της και στις επιδιώξεις της. 'Αρα προχωράμε μπροστά, δεν θέλουμε να μείνει καμία απολύτως γυναίκα πίσω» ανέφερε η Κατερίνα Παπακώστα, καταλήγοντας ότι με τη συμβολή της η γυναίκα, ως ενεργό μέλος της κοινωνίας, συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη συνολικά της χώρας , πετυχαίνοντας να συνδέσει την γυναικεία επιχειρηματικότητα και την μητρότητα. Οι γυναίκες αποδεικνύουν κάθε φορά ότι όταν τοποθετούνται σε ηγετικές και όχι μόνο θέσεις, τα καταφέρνουν εξαιρετικά και είναι αξίες. 'Αρα λοιπόν είναι στόχευση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ίδιας της Κυβέρνησής μας , στο άμεσο χρονικό διάστημα να αλλάξουμε τις ισορροπίες και τους δείκτες» πρόσθεσε η Κατερίνα Παπακώστα.
Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) και Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (EBEA), Σοφία Κουνενάκη- Εφραίμογλου , το μήνυμα και μέσα από το Φόρουμ είναι ότι «στηρίζουμε και είμαστε στη διάθεση όλων των γυναικών, ώστε να μπορέσουμε να μπουν στην επιχειρηματικότητα και εν γένει στην οικονομία και στην εργασία» συμπληρώνοντας σε δηλώσεις της πως οι γυναίκες έχουν αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη σε ότι αφορά την ανεργία.
«Αυτό εμείς θέλουμε να το αλλάξουμε, με μια επιχειρηματικότητα καινοτομίας που θα βοηθήσει και την ανταγωνιστικότητα της χώρας» επισήμανε η Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) και Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (EBEA), που συμπλήρωσε ότι «δεν θέλουμε οι γυναίκες να μπαίνουν σε μια επιχειρηματικότητα ανάγκης και όταν τις χρειαστεί το οικογενειακό περιβάλλον, να είναι οι πρώτες που βγαίνουν από την αγορά εργασίας και από την επιχειρηματικότητα».
Επιπλέον η κ. Κουνενάκη- Εφραίμογλου μίλησε για την ανοιχτή πρόσκληση του ΕΒΕΑ προς τις γυναίκες όλης της χώρας, να δημιουργήσουν ομάδες και να παρουσιάσουν ιδέες για να γίνουν εταιρείες, τις οποίες μπορούν να τις υποστηρίξουν. «Αυτές οι ομάδες μπορούν να έρθουν σε εμάς και να τις βοηθήσουμε με εξοπλισμό, mentoring , σε λογιστικά , νομικά και οικονομικά ζητήματα, με το business plan, αλλά και στη χρηματοδότηση» επισήμανε η Σοφία Κουνενάκη- Εφραίμογλου, σημειώνοντας πως η πρόσβαση γυναικών στα επενδυτικά κεφάλαια, είναι παγκοσμίως περιορισμένη.
«Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να το αλλάξουμε» σημείωσε η Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) και Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (EBEA), αναφερόμενη και στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε σήμερα στο πλαίσιο του Φόρουμ, μεταξύ του ΕΕΔΕΓΕ και της Prospera Women από την Silicon Valley. Στο 3ο Διεθνές Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας παραβρέθηκε και η Γενική Γραμματεάς Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Πρόεδρος Enterprise Greece Μάιρα Μυρογιάννη, η οποία σε δηλώσεις της στα μέσα ενημέρωσης, σημείωσε πως στόχος είναι κάθε γυναίκα να νιώθει ότι μπορεί να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα και να μη νιώθει ότι για κάποιο λόγο, πρέπει να μένει πίσω.
« Η οικογένεια είναι πάρα πολύ σοβαρό πράγμα και μέσα από αυτήν, η γυναίκα λαμβάνει τη δύναμη για να μπορέσει να κάνει όλα όσα κάνει, τα οποία γνωρίζουμε όλες ότι είναι πάρα πολλά. Εμείς εδώ ως πολιτεία βρισκόμαστε για να αναδείξουμε αυτό το ρόλο, να τον ενδυναμώσουμε, να επικοινωνήσουμε τη θέση που έχει πολιτεία για να βοηθήσουμε τις γυναίκες και εντός της χώρας αλλά και στο εξωτερικό. Εμείς μέσα από το υπουργείο Εξωτερικών και το Enterprise Greece έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τις γυναίκες στο έργο τους και στο εξωτερικό. Όταν πιστέψουμε σε μας οι γυναίκες πάντα βλέπουμε ότι κάνουμε παραπάνω πράγματα» τόνισε η κ. Μυρογιάννη, που σχολίασε ότι εκδηλώσεις όπως τοι Φόρουμ είναι πολύ σημαντικές γιατί με τον τρόπο αυτό μεταδίδεται η πληροφορία.
Το παρών στο 3ο Διεθνές Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, που πραγματοποιείται παρουσία πλήθους κόσμου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, και η Πρόεδρος της επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Ταμίας Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Λίτσα Παναγιωτοπούλου, η οποία ανέφερε ότι με μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουν υλοποιηθεί «πολλές γυναίκες τόλμησαν να κάνουν πράγματα που ναι μεν τα ήθελαν, αλλά λόγω συνθηκών περιορίζονταν. Με το να γίνουν ουσιαστικές προσπάθειες , έχει επιτευχθεί η προώθηση ολοένα και περισσότερων γυναικών στο επιχειρείν» ανέφερε η κ. Παναγιωτοπούλου, η οποία συνεχάρη για την διοργάνωση, αλλά και την δράση του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών στην Κρήτη.
Στις εργασίες του Φόρουμ παραβρίσκονται μεταξύ άλλων, η Επικεφαλής Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Maria Clara Martin, η Βουλευτής, Γραμματέας Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα, αλλά και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης , ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης Εβελίνα Μπάκιντα , τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη χαρά που για πρώτη φορά στο νησί φιλοξενείται αυτή η σπουδαία διοργάνωση, συμπληρώνοντας ότι «η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος που τρέχει με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης» και πως υπό αυτό το πρίσμα «δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για ισότητα για το «χατίρι» της γυναίκας. Η γυναίκα μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την ανάπτυξη και να συμβάλλει ουσιαστικά και με την ενσυναίσθηση της και με το με αυτό που λέμε δείκτη προσαρμοστικότητας, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα από την εποχή του covid και μετά». Το Φόρουμ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία συνάντησης γυναικών επιχειρηματιών από διάφορους κλάδους, να ανταλλάξουν ιδέες, εμπειρίες και να αναπτύξουν νέες συνεργασίες και στόχος είναι να ενισχύσει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, όπως και η προώθηση της συμμετοχής των γυναικών σε όλους τους τομείς της οικονομίας.