Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW), ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν “σκοπεύει μάλλον να προσαρτήσει τη νότια και την ανατολική Ουκρανία στην Ρωσική Ομοσπονδία εντός των προσεχών μηνών”.

“Η Ουκρανία και οι δυτικοί εταίροι της έχουν μάλλον ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να στηρίξουν μια αντεπίθεση στα κατεχόμενα εδάφη πριν από” την προσάρτησή τους, σύμφωνα με αυτό το ινστιτούτο.

Η κατάσταση φαίνεται να έχει ήδη αντιστραφεί στην περιφέρεια του Χαρκόβου, μολονότι αποτελεί έναν από τους στόχους που έχουν ως προτεραιότητά τους οι Ρώσοι.

“Η βασική δραστηριότητα του εχθρού στην περιοχή του Χαρκόβου ήταν η απόσυρση των μονάδων του από την πόλη του Χαρκόβου”, δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου του ουκρανικού στρατού.

“Η σταδιακή απελευθέρωση της περιφέρειας του Χαρκόβου αποδεικνύει ότι δεν αφήνουμε κανέναν στον εχθρό”, αποκάλυψε χθες, Παρασκευή, το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καθημερινό μήνυμά του, ανακοινώνοντας ότι η ανακατάληψη εδαφών που είχαν πέσει στα χέρια των Ρώσων συνεχίζεται.

“Ως σήμερα, 1.015 τοποθεσίες έχουν απελευθερωθεί, ήτοι 6 περισσότερες εντός των τελευταίων 24 ωρών”, γνωστοποίησε.

Υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, επικοινωνίες, μέσα μεταφοράς και δημόσιες υπηρεσίες έχουν αποκατασταθεί εκεί, διευκρίνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι σκέφτεται τις πόλεις και τα εδάφη που τελούν ακόμη υπό ρωσική κατοχή.

Ιδιαίτερα τους περίπου χίλιους Ουκρανούς πολεμιστές που βρίσκονται οχυρωμένοι στις αχανείς στοές της χαλυβουργίας Αζοφστάλ της Μαριούπολης, για τους οποίους “διεξάγονται πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για την προσεχή φάση απομάκρυνσης, όσον αφορά αυτούς που έχουν τραυματιστεί σοβαρά και το ιατρικό προσωπικό”.

Οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι που είχαν βρει καταφύγιο στις στοές του εργοστασίου αυτού απομακρύνθηκαν όλοι στα τέλη Απριλίου χάρη σε επιχείρηση που είχε συντονιστεί από τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό έπειτα από δύσκολες διαβουλεύσεις.

Την ίδια διαπίστωση με τον Ζελένσκι έκανε και η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, αναφερόμενη σε “διαπραγματεύσεις με τον εχθρό (που) είναι πολύ δύσκολες”. “Διαπραγματευόμαστε τώρα (την έξοδο) 38 μαχητών που έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Προχωράμε βήμα βήμα.  Αυτήν την στιγμή δεν γίνονται συζητήσεις για την απελευθέρωση 500 ως 600 ανθρώπων”, πρόσθεσε.

Το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού διευκρίνισε σήμερα στην καθημερινή πρωινή ανακοίνωσή του ότι ο ρωσικός στρατός συνέχισε “τον αποκλεισμό των μονάδων μας κοντά στο εργοστάσιο Αζοφστάλ. Προχώρησε σε πλήγματα του πυροβολικού και της αεροπορίας μεγάλου εύρους”.

Οι φιλορωσικές αρχές της Χερσώνας θα ζητήσουν να περιληφθεί στη Ρωσία, σύμφωνα με την Βρετανία 

Η πολιτικοστρατιωτική διοίκηση που επιβλήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια της Χερσώνας στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη Ρωσία να την περιλάβει στην Ρωσική Ομοσπονδία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Αν η Ρωσία διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα στην Χερσώνα για την ένταξή της στην Ρωσική Ομοσπονδία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Μόσχα θα χειραγωγήσει τα αποτελέσματα για να δείξει σαφή πλειοψηφία υπέρ της αποχώρησης από την Ουκρανία, αναφέρει σε τακτική της ενημέρωση μέσω Twitter η Βρετανία.

Παράλληλα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε σήμερα ότι η αντιπρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου (Δούμα) Άννα Κουζνετσόβα επισκέφθηκε την κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις Χερσώνα στην Ουκρανία για να συζητήσει για τις κοινωνικές και υγειονομικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.

Σποραδικά έχουν υπάρξει επιβεβαιωμένες αναφορές για επισκέψεις υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων σε περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εισέβαλε στην γειτονική της χώρα.

Η Κουζνετσόβα, αντιπρόεδρος της Δούμας, συζήτησε για την παροχή τροφίμων όπως και ιατρικών ή άλλων προϊόντων που χρειάζονται για τα παιδιά, πρόσθεσε το RIA.

“Είμαστε εδώ έτοιμοι να παρέχουμε βοήθεια όλων των ειδών”, δήλωσε η Κουζνετσόβα.

Το πρακτορείο ειδήσεων δεν διευκρίνισε πότε έγινε η επίσκεψη αυτή και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την είδηση αυτή.

Η Χερσώνα είναι η πρώτη περιοχή στην Ουκρανία που πιθανολογείται ότι μπορεί να προσαρτηθεί, μετά την ανακοίνωση της Μόσχας τον Απρίλιο ότι οι δυνάμεις της την έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους. Στην περιοχή αυτή σημειώνονται σποραδικά αντιρωσικές διαμαρτυρίες.

Η Χερσώνα, όπου βρίσκεται η ομώνυμη πόλη-λιμάνι, προσφέρει ένα μέρος της χερσαίας σύνδεσης ανάμεσα στην χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014, και περιοχών που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι εναπόκειται στους κατοίκους που ζουν στην περιοχή να αποφασίσουν αν θέλουν να ενωθούν με τη Ρωσία.