Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη βύθιση 11 ιρανικών πλοίων, ενώ η Τεχεράνη κλείνει τα Στενά του Ορμούζ.

Την καταστροφή και βύθιση 11 ιρανικών πλοίων στον Κόλπο του Ομάν ανακοίνωσε το Κεντρικό Στρατηγείο των ΗΠΑ (CENTCOM), υποστηρίζοντας ότι το Ιράν δεν διατηρεί πλέον ναυτική παρουσία στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X, η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πριν από δύο ημέρες, το ιρανικό καθεστώς είχε 11 πλοία στον Κόλπο του Ομάν, σήμερα δεν έχει κανένα. Το ιρανικό καθεστώς παρενοχλούσε και επιτίθετο σε διεθνή πλοία στον Κόλπο του Ομάν για δεκαετίες».

Στην ίδια ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι: «Αυτές οι μέρες έχουν τελειώσει. Η ελευθερία της θαλάσσιας ναυσιπλοΐας αποτελεί τη βάση της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομικής ευημερίας για περισσότερα από 80 χρόνια. Οι αμερικανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να την υπερασπίζονται», επισημαίνοντας τον στρατηγικό στόχο της Ουάσιγκτον να διασφαλίσει τη ναυσιπλοΐα.

Μάλιστα, το CENTCOM δημοσιοποίησε και σχετικό βίντεο, στο οποίο απεικονίζεται ιρανικό πλοίο να πλήττεται από αμερικανικά πυρά, ως μέρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, η ένταση κλιμακώνεται περαιτέρω, καθώς ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ότι τα Στενά του Ορμούζ έχουν πλέον κλείσει, προειδοποιώντας ότι το Ιράν θα πυρπολήσει οποιοδήποτε πλοίο επιχειρήσει να τα διασχίσει.