Ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Μπράιαν Νέλσον, που είναι αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικών πληροφοριών, είπε σήμερα ότι συζήτησε με Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους τις ανησυχίες του για το γεγονός ότι η Χαμάς συγκεντρώνει πόρους στην Τουρκία και ενδέχεται να παραβιάζει τους νόμους του τουρκικού κράτους.

Η Τουρκία κατέχει «εξέχουσα θέση» στα προγράμματα συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς και η οργάνωση αυτή ενδέχεται να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός καθώς αναζητά περισσότερα μετρητά, εν μέσω του πολέμου με το Ισραήλ, είπε ο Μπράιαν Νέλσον μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Νέλσον: Ανησυχούμε βαθιά ότι η Χαμάς συγκεντρώνει κεφάλαια στην Τουρκία 

«Ανησυχούμε βαθιά για τη δυνατότητα της Χαμάς να συνεχίσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων και να βρει οικονομική υποστήριξη (στην Τουρκία) για πιθανές μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος στις δηλώσεις που έκανε μεταξύ των συναντήσεών του με Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες Δυτικές χώρες και ορισμένα κράτη του Κόλπου, η Τουρκία δεν θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς και φιλοξενεί ορισμένα μέλη της. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει τα μέλη της «μαχητές της ελευθερίας» και αποκάλεσε το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη», επικρίνοντας τους βομβαρδισμούς στη Γάζα. Οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, έχουν επιβάλει κυρώσεις σε τουρκικές οντότητες και πρόσωπα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη χρηματοδότηση της Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Νέλσον: Η Τουρκία μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με νομικές υπηρεσίες 

Ο Νέλσον είπε ότι η Τουρκία συνδέεται με τις προηγούμενες προσπάθειες της Χαμάς να συγκεντρώσει πόρους από χορηγούς, επενδυτικά χαρτοφυλάκια, φιλανθρωπικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Ακόμη και αν η Τουρκία θεωρεί νόμιμη τη Χαμάς, είπε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση ενδέχεται να παραβιάζει την τοπική νομοθεσία, χωρίς όμως να δώσει κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα. «Υπάρχει επαρκές περιθώριο ώστε η Τουρκία να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με τις δικές της νομικές υπηρεσίες, ανεξάρτητα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Νέλσον, Τούρκοι αξιωματούχοι του υπενθύμισαν ότι η Χαμάς δεν είναι χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, ωστόσο η Τουρκία δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις του νόμου, όμως ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απευθείας χρηματοδότηση βίαιων ενεργειών. Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο Νέλσον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις σε τουρκικές οντότητες για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι βοήθησαν τη Μόσχα να συνεχίσει το εμπόριο απαγορευμένων αγαθών.

Λευκός Οίκος: καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στην Ιερουσαλήμ, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η Χαμάς: «Καταδικάζουμε ασφαλώς αυτή την τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε, αυτή την απεχθή βία», δήλωσε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η επίθεση αυτή συνιστά «ένα νέο δείγμα της απειλής που αντιπροσωπεύει η Χαμάς για τον ισραηλινό λαό και το ισραηλινό κράτος».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τις προσπάθειες με το Κατάρ και την Αίγυπτο προκειμένου να παραταθεί η ανθρωπιστική παύση στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, συμπλήρωσε.