Δεν έχει προεδρική ασυλία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ως εκ τούτου, μπορεί να διωχθεί ποινικά, αποφάσισε αμερικανικό δικαστήριο. Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ ήδη κατηγορείται ότι σχεδίαζε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, με χαρακτηριστικότερη την εισβολή πλήθους υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, αλλά και για πράξεις που έκανε όσο βρισκόταν στον Λευκό Οίκο. 

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ισχυριστεί ότι είναι υπό καθεστώς ασυλίας όσον αφορά στις ποινικές διώξεις για πράξεις που, όπως είπε, εμπίπτουν στα καθήκοντά του ως προέδρου. Όπως μεταδίδει το ΒBC, η σημερινή (6/2) απόφαση στην Ουάσινγκτον καταρρίπτει τον ισχυρισμό αυτό. Πρόκειται για πλήγμα για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επί χρόνια επικαλείται την προεδρική ασυλία.

Προς έφεση ο Τραμπ - Η υπόθεση μπορεί να φτάσει και στο Ανώτατο Δικαστήριο 

Ο πρώην πρόεδρος αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, πράγμα που σημαίνει ότι η υπόθεση θα μπορούσε τελικά να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου οι συντηρητικοί διαθέτουν πλειοψηφία 6-3.

Ο ειδικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Τζακ Σμιθ έχει κατηγορήσει τον Τραμπ, 77 ετών, ότι συνωμότησε για να ανατρέψει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020 και ότι διέπραξε απάτη για να παραμείνει στο αξίωμα.

Η δίκη για την υπόθεση αυτή είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 4 Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκε εν αναμονή της απόφασης επί του αιτήματος ασυλίας. Θα μπορούσε να καθυστερήσει για εβδομάδες, αν όχι μήνες, αν η υπόθεση καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο.