Την παροχή βοήθειας επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία έκανε γνωστό το αμερικανικό Πεντάγωνο, μερικά 24ωρα μόλις πριν από την πολυαναμενόμενη συνάντηση των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Βλάντιμιρ Πούτιν στη Γενεύη την προσεχή Τετάρτη.
Πιο αναλυτικά, οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να προσφέρουν στην Ουκρανία ραντάρ αναγνώρισης για χρήση του Πυροβολικού, συστήματα εντοπισμού τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) και εξοπλισμό επικοινωνιών. Το πακέτο που ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, περιλαμβάνει συγκεκριμένα εκπαίδευση, εξοπλισμό και συμβουλευτικές υπηρεσίες στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για τη φύλαξη των συνόρων της χώρας που γειτονεύει με τη Ρωσία. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξήγησε ότι πρόκειται για το υπόλοιπο της βοήθειας στην Ουκρανία που έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο για το τρέχον οικονομικό έτος, που ολοκληρώνεται 30/9. Τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ είχαν ήδη αναγγείλει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας αξίας 125 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία έχει ξεπεράσει τα 2,5 δισ. δολάρια από το 2014.
Η συνάντηση
Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθούν στις 16 Ιουνίου, ενώ οι διμερείς σχέσεις χαρακτηρίζονται από αμείωτη ένταση τα τελευταία χρόνια, με την Ουκρανία να αποτελεί απλά ένα από τα ζητήματα για τα οποία τα μέρη βρίσκονται σε διένεξη, η Ουάσινγκτον προσάπτει πολλά στη Μόσχα, από την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως την ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές και τις επιθέσεις σε αμερικανικές ψηφιακές υποδομές, μεταξύ άλλων.
Τι λέει ο Πούτιν- Οι τελευταίες εξελίξεις
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σε συνέντευξή του αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν χθες πως ελπίζει ότι ο αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν θα φανεί λιγότερο παρορμητικός από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, μερικές ημέρες πριν από την πολυαναμενόμενη πρώτη σύνοδο κορυφής στην οποία θα πάρουν μέρος οι πρόεδροι των δύο χωρών.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, ο ρώσος πρόεδρος περιέγραψε τον κ. Μπάιντεν ως άνθρωπο «καριέρας», που έχει περάσει «σχεδόν όλη του την ενήλικη ζωή στην πολιτική», ενώ χαρακτήρισε τον κ. Τραμπ τύπο «πολύ ενδιαφέροντα», «ταλαντούχο» τόσο που κατάφερε να εκλεγεί. «Μπορεί να σας αρέσει, ή όχι, πάντως δεν ήταν μέρος του πολιτικού κατεστημένου», ανέφερε και πρόσθεσε πως τον «σέβεται».
Ωστόσο, πρόσθεσε, «διατηρώ την ελπίδα πως ναι, υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα, κάποια μειονεκτήματα, αλλά δεν θα έχουμε παρορμητικές κινήσεις από μέρους του αμερικανού προέδρου εν ενεργεία», είπε ο κ. Πούτιν, σύμφωνα με την διερμηνεία των δηλώσεών του στα αγγλικά από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο και τη μετάφρασή τους όπως αναρτήθηκε στον ιστότοπό του (1). Διαπίστωσε ακόμη πως οι διμερείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια έχουν φθάσει «στο ναδίρ» τους.
Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να θίξει τις – όχι λίγες – αμερικανικές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας στη συνάντησή του με τον κ. Πούτιν, ανάμεσά τους τις υποψίες περί ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές και σε κυβερνοεπιθέσεις, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Τετάρτη στη Γενεύη, στο τέλος του πρώτου του ταξιδιού στο εξωτερικό.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αναγνωρίσει ανοικτά πως υποστήριζε τον κ. Τραμπ το 2016. Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας είχε αναφερθεί επανειλημμένα στον θαυμασμό που έτρεφε για τον ρώσο ηγέτη ενώ είχε φανεί να διαφωνεί με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ως προς το ζήτημα της φερόμενης ρωσικής ανάμιξης στα αμερικανικά πολιτικά πράγματα.
Ερωτηθείς για το επίθετο «killer» που επέλεξε ο Τζο Μπάιντεν για αυτόν («φονιάς» αν η λέξη ειπώθηκε κυριολεκτικά, «αδίστακτος» αν επρόκειτο για μεταφορά, αν και μάλλον ίσχυε το πρώτο, καθώς απαντούσε σε ερώτηση για τον φόνο του αντιπολιτευόμενου Μπαρίς Νεμτσόφ), ο ένοικος του Κρεμλίνου προτίμησε να το υποβαθμίσει.
«Στη διάρκεια της θητείας μου έχω συνηθίσει να δέχομαι επιθέσεις από όλες τις γωνίες, από όλα τα πεδία, με διαφορετικής λογής προσχήματα ή λόγους, διαφορετικού διαμετρήματος και με διάφορους βαθμούς σφοδρότητας – και καμία δεν με εκπλήσσει», είπε. Χαρακτήρισε την ταμπέλα «killer» που το έβαλε ο αμερικανός ομόλογός του «αντριλίκι χολιγουντιανού τύπου». Ο λόγος αυτού του είδους «είναι μέρος της αμερικανικής πολιτικής κουλτούρας, θεωρείται κάτι φυσιολογικό», παρατήρησε, «αλλά εδώ, όχι στην πραγματικότητα. Αυτό δεν θεωρείται φυσιολογικό εδώ», πρόσθεσε. Σε κάθε περίπτωση, «δεν με ανησυχεί καθόλου».
Ακόμη ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «fake news», «ψευδή είδηση», δημοσίευμα της εφημερίδας The Washington Post σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα ετοιμάζεται να προμηθεύσει με έναν τεχνολογικά εξελιγμένο δορυφόρο το Ιράν που θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες ως προς την κατασκοπεία.
«Ανοησίες», απάντησε. «Δεν πρόκειται παρά για ψευδή είδηση. Τουλάχιστον εγώ δεν ξέρω τίποτα τέτοιο», επέμεινε ο κ. Πούτιν.