Νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 8 δισ. δολαρίων και παροχή νέων πυρομαχικών μακρού βεληνεκούς στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πριν τη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.

Τα 5,5 από τα 8 δισ. αναμένεται να αποδεσμευθούν πριν από τη λήξη του αμερικανικού δημοσιονομικού έτους τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου. Τα υπόλοιπα 2,4 δισ. δολάρια της στρατιωτικής βοήθειας, που θα δοθούν μέσω της Πρωτοβουλίας Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας δεν θα αποδεσμευθούν αμέσως, καθώς τα πυρομαχικά θα πρέπει να αγοραστούν και όχι να αφαιρεθούν από τα αμερικανικά αποθέματα. 

Στη δήλωση του, ωστόσο, ο Μπάιντεν δεν έκανε αναφορά στην εξουσιοδότηση που ήλπιζε να λάβει το Κίεβο προκειμένου να εκτοξεύει προς τη Ρωσία αμερικανικής κατασκευής πυραύλους μακρού βεληνεκούς. 

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ότι θα διοργανώσει μια σύνοδο υψηλού επιπέδου των συμμάχων της Ουκρανίας στη Γερμανία τον Οκτώβριο «προκειμένου να συντονίσουμε τις προσπάθειες περισσότερων από 50 χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας». 

Ο Ζελένσκι χαιρέτισε τη νέα βοήθεια. «Θα χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη βοήθεια με τον πιο αποδοτικό και διαφανή τρόπο προκειμένου να επιτύχουμε τον κοινό πρωταρχικό στόχο μας: τη νίκη της Ουκρανίας, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη» δήλωσε.