Λίγο πριν το διάγγελμά του από το Οβάλ Γραφείο προς το αμερικανικό έθνος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε μία προεόρτια ανάρτηση στο X, αναφέροντας τις εξελίξεις που εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, το Ισραήλ και στη Γάζα.

Μάλιστα, τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε σημείο παγκόσμιας ανάφλεξης, που είναι μεγαλύτερο από κάθε κόμμα ή πολιτική. Απόψε θα απευθυνθώ στο έθνος από το Οβάλ Γραφείο». 

Υπενθυμίζεται πως το διάγγελμα του αμερικανικού προέδρου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 20:00 (03:00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος). 

Πόλεμος στο Ισραήλ και τα 100 δισ. δολάρια από το Κογκρέσο στο επίκεντρο

O Αμερικανός πρόεδρος θα μιλήσει από το Οβάλ Γραφείο, προκειμένου να «προετοιμάσει» τον αμερικανικό λαό για δύο επερχόμενες εξελίξεις. Το πρώτο είναι ότι ο πόλεμος μπορεί να κρατήσει και να γίνει σφοδρότερος λόγω της χερσαίας επέμβασης, όμως -όπως θα πει- το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό του και τους πολίτες του απέναντι στη βαρβαρότητα της Χαμάς.

Το δεύτερο, είναι πως θ' ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει βοήθεια 100 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Ταϊβάν. Χρήματα που, όπως θα πει, είναι απαραίτητα, καθώς το κόστος της μη χρηματοδοτικής εμπλοκής της Αμερικής θα είναι πολύ μεγαλύτερο στο μέλλον. Στο διάγγελμά του αναμένεται να στείλει και πάλι μήνυμα στο Ιράν και σε άλλους παίχτες στην περιοχή να μείνουν μακριά από τα πεδία των μαχών.

Οι φωνές υπέρ της Παλαιστίνης 

Ωστόσο, υπάρχει και μία μερίδα κόσμου που δεν είναι υπέρ της στήριξης στο Ισραήλ και ζητά κατάπαυση του πυρός. Τρανταχτά παραδείγματα αποτελούν συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στην Ουάσιγκτον, ύστερα από πρωτοβουλίες, εβραϊκών, μάλιστα, οργανώσεων, και ζητούν ειρήνη στην περιοχή.

Παρόμοια αιτήματα έχουν και μέλη της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών που ζητούν από τον Μπάιντεν να πάρει περισσότερες αποστάσεις από την κυβέρνηση του Ισραήλ και να δείξει περισσότερη συμπόνια για τους Παλαιστίνιους αμάχους μπροστά στον ανηλεή βομβαρδισμό της Γάζας. Στην πλατφόρμα X η προοδευτική βουλεύτρια Κόρι Μπους ζήτησε «άμεση εκεχειρία».

Οι νέοι Αμερικανοί ψηφοφόροι σε γενικές γραμμές δεν νιώθουν την ίδια δέσμευση προς την ασφάλεια του Ισραήλ που αισθάνονται πολλοί πολιτικοί αξιωματούχοι της γενιάς του Μπάιντεν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα το πανεπιστήμιο Κουινίπιακ, οι ψηφοφόροι κάτω των 35 ετών είναι στην πλειοψηφία τους (51%) εχθρικοί στην παροχή όπλων στο Ισραήλ, αντίθετα με τους πιο ηλικιωμένους. Το 2020 ο Μπάιντεν κέρδισε την προεδρία κυρίως χάρη στην κινητοποίηση των νέων.