Σημαντική αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων εμφάνισαν και οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ, με τη μέτρηση Μαρτίου να δείχνει μεγαλύτερη των εκτιμήσεων υποχώρηση, μία ημέρα μετά την πτώση που παρουσίασαν και οι τιμές καταναλωτή.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού επιβράδυνε τον Μάρτιο στο 2,7% ετησίως από το 4,9%, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη υποχώρηση στο 3%.

Παρόμοια ήταν η τάση και σε μηνιαία επίπεδο, καθώς ο τιμές παραγωγού τον Μάρτιο υποχώρησαν κατά 0,5% από τον Φεβρουάριο, ενώ η αγορά περίμενε να παραμείνουν αμετάβλητες όπως και στη μέτρηση του περασμένου μήνα (0%).

Ακόμα πιο σημαντική ενδεχομένως να είναι η μέτρηση του δομικού μέρους του δείκτη (που εξαιρεί ευμετάβλητες τιμές κατηγοριών όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια) η οποία έδειξε απροσδόκητη επιβράδυνση σε μηνιαία βάση κατά 0,1% την ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν μικρή άνοδο 0,2%, όπως και τον Φεβρουάριο.

\
Σε επίπεδο έτους, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού επιβράδυνε επίσης σημαντικά στα 3,4% από το 4,8% του Φεβρουαρίου, όσο περίμεναν και οι αναλυτές.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε και ότι τα futures της Wall Street ακολούθησαν ανοδική κίνηση και για τους τρεις δείκτες της αγοράς των ΗΠΑ, με την ανακοίνωση των στοιχείων.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό χτες δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε οριακή επιτάχυνση κατά 0,1% τον Μάρτιο μετά το 0,4% του Φεβρουαρίου, την ώρα που η αγορά περίμενε άνοδο 0,2%. Σε ετήσιο επίπεδο, ο πληθωρισμός επιβράδυνε στο 5% από το 6% που είχε προηγηθεί, επίσης χαμηλότερα από την πρόβλεψη 5,2%.

Ωστόσο, στις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, δηλαδή στον δομικό δείκτη που δεν προσμετρά τις μεταβολές σε ενέργεια και τα τρόφιμα, οι τιμές εμφάνισαν μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο 0,4%, μετά την αύξηση 0,5% του Φεβρουαρίου, με τον ετήσιο δείκτη να ενισχύεται στο 5,6% (από 5,5%).