Προσφυγές στο Σαν Φρανσίσκο, απειλές για απεργία στο Σικάγο: η πίεση αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες στις ΗΠΑ στους εκπαιδευτικούς και τα συνδικάτα τους να ξανανοίξουν γρήγορα τα σχολεία, πολλά από τα οποία παραμένουν κλειστά εδώ και 11 μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Επιφυλακτικοί, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα σχολεία προτάσσουν τον κίνδυνο να έρθουν σε επαφή εκπαιδευτικοί, συχνά μεγάλης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα, με εκατοντάδες μαθητές, κυρίως αν δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19.

Aπό την άλλη πλευρά ένας αυξανόμενος αριθμός κοινοβουλευτικών και γονιών που είναι αναγκασμένοι να μένουν σπίτι για να προσέχουν τα παιδιά τους επιθυμούν την επαναλειτουργία των σχολείων, προτάσσοντας τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης και την επίδραση που έχει στην ψυχολογική κατάσταση των παιδιών η παρατεταμένη απομάκρυνσή τους από το σχολείο.

Εκτιμάται ότι σχεδόν οι μισοί από τους 55 εκατομμύρια Αμερικανούς μαθητές δεν έχουν πατήσει το πόδι τους σε σχολική τάξη από τον Μάρτιο του 2020. Η κατάσταση διαφέρει ανά πολιτεία και ανάλογα με τη φύση των σχολείων (ιδιωτικά, δημόσια, θρησκευτικά).

“ Η μεγάλη πλειονότητα του 1,5 εκατομμυρίου μαθητών της κομητείας του Λος Άντζελες δεν έχουν βρεθεί στο σχολειό εδώ και σχεδόν ένα χρόνο”, καταγγέλλει η ένωση παιδιάτρων της νότιας Καλιφόρνιας, ζητώντας “την άμεση επαναλειτουργία των σχολείων”.

Για την ένωση αυτή, η οποία εκπροσωπεί περίπου 1.500 παιδίατρους, το να μένουν τα παιδιά μακριά από το σχολείο τους κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, ακόμη και στην εποχή της covid-19.

Την Τετάρτη η νέα εκπρόσωπος των ομοσπονδιακών υγειονομικών αρχών δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: “ Αυξανόμενος αριθμός δεδομένων καταδεικνύουν ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν και πάλι” παρά την πανδημία, η οποία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ όπου τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν καταγραφεί κατά μέσο όρο 135.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

“ Ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών δεν αποτελεί προϋπόθεση”, επέμεινε η Ροσέλ Βαλένσκι διευθύντρια των Κέντρων Ελέγγου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν φαίνεται να μεταδίδουν τον κορωνοϊό τόσο πολύ όσο οι ενήλικες, ενώ η σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους είναι μικρότερη.

Υπάρχει ομοφωνία πλέον ότι η επαναλειτουργία των σχολείων έχει νόημα”, δήλωσε ο δρ Έρικ Τόνερ, ειδικός του κέντρου Τζονς Χόπκινς, στην εφημερίδα Los Angeles Times.

“ Δεν υπάρχουν μέσα”

Αυτή η ιατρική “ ομοφωνία” δεν έχει υλοποιηθεί πρακτικά. “ Κανείς δεν θέλει περισσότερο από τους εκπαιδευτικούς να δει τους μαθητές στις τάξεις”, διαβεβαίωσε η Κλόντια Μπριγκς εκπρόσωπος της Ένωσης Εκπαιδευτικών της Καλιφόρνιας. “ Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να θεσπιστούν μια σειρά μέτρα ασφαλείας”, μεταξύ των οποίων ο επαρκής αερισμός των αιθουσών, μειωμένος αριθμός μαθητών σε κάθε τάξη, προγράμματα διεξαγωγής τεστ και ιχνηλάτησης για τους καθηγητές και τους μαθητές, εκτιμά το συνδικάτο.

“ Οι σχολικές περιφέρειες έχουν δηλώσει ότι δεν διαθέτουν τα μέσα” και η εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού αυξάνει τους κινδύνους”, υπογράμμισε η Μπριγκς.

“ Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν φυσική παρουσία να έχουν εμβολιαστεί προτού επιστρέψουν οι μαθητές” στα σχολεία, κατάληξε.

Στο Σικάγο, την τρίτη μεγαλύτερη σχολική περιφέρρεια των ΗΠΑ, εκπαιδευτικοί και αρχές βρίσκονται σε αντιπαράθεση, με τους πρώτους να απειλούν με απεργία και τις αρχές να απαντούν με την απειλή ψηφιακής ανταπεργία: οι εκπαιδευτικοί που αρνούνται να επιστρέψουν στις τάξεις δεν θα μπορούν να εισέρχονται στο σύστημα τηλεκπαίδευσης.

Συνέπεια αυτού του διαλόγου κωφών έχουν αυξηθεί οι προσφυγές εναντίον των σχολικών αρχών και των συνδικάτων των εκπαιδευτικών σε όλες τις ΗΠΑ. Ο εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, με τη στήριξη της δημάρχου της πόλης, προσέφυγε την Τετάρτη στη δικαιοσύνη κατά των αρχών της σχολικής περιφέρειας της πόλης προκειμένου να την αναγκάσει να ανοίξει τα δημόσια σχολεία.

Οι μαθητές “ υποφέρουν” και μετατρέπονται ‘zoom-bies’ λόγω της τηλεκπαίδευσης. Αρκετά”, κατήγγειλε ο εισαγγελέας επισημαίνοντας ότι το 90% των σχολείων της γειτονικής κομητείας Μαρίν έχουν ήδη αρχίσει να δέχονται μαθητές.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ότι επιθυμεί να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά τα περισσότερα σχολεία ως τον Απρίλιο.

Στο σχέδιό του για την αντιμετώπιση της επιδημίας covid-19, προβλέπει 130 δισεκατομμύρια δολάρια για “την επαναλειτουργία με πλήρη ασφάλεια”. Όμως αυτό το σχέδιο δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη από τους κοινοβουλευτικούς και, αν οι εκπαιδευτικοί εμμείνουν στη στάση τους, το χρονοδιάγραμμα του Αμερικανού προέδρου κινδυνεύει να προσκρούσει στην καθυστέρηση της εμβολιαστικής εκστρατείας.