«Νιώθω ότι με έχετε ανακαλέσει από την εφεδρεία στην ενεργό μάχη» ήταν τα λόγια του Ιωάννη Κασουλίδη στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, κατά την τελετή ορκωμοσίας του ως υπουργού Εξωτερικών, για μία ακόμα φορά. Αναλαμβάνοντας καθήκοντα σε μία κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο νέος ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας μιλάει στα «ΝΕΑ» για τη δυστοκία της ΕΕ να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, γεγονός που όπως λέει κάθε φορά ενισχύει περισσότερο την τουρκική αδιαλλαξία.
Η επιλογή Αναστασιάδη μετά την παραίτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, από τη θέση του ΥΠΕΞ, να αναζητήσει την «ασφαλή λύση» στο πρόσωπο του Ιωάννη Κασουλίδη, ήταν σχεδόν μονόδρομος. Παρά το γεγονός ότι το 2018 ο ίδιος είχε δηλώσει την απόφασή του να αποσυρθεί από την πολιτική. Παλιός γνώριμος στο ΥΠΕΞ, όπου είχε υπηρετήσει από το 1997 έως το 2003 επί Γλαύκου Κληρίδη, την περίοδο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, του Σχεδίου Ανάν, καθώς και στην πρώτη κυβέρνηση Αναστασιάδη από το 2013 έως το 2018, ο Κασουλίδης δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Υπόσχεται συνέχεια και δίνει το δικό του στίγμα απέναντι στις εξελίξεις.
Μιλώντας στα Νέα εκτιμά πως «πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αυτής της εικόνας (της Κύπρου). Για τον λόγο αυτόν, θα ξεκινήσει μια προσπάθεια ενίσχυσης των επαφών μας, σε πρώτο στάδιο με τους εν Κύπρω διαπιστευμένους διπλωμάτες, ενώ στη συνέχεια οι προσπάθειές μας θα επικεντρωθούν και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Όλοι γνωρίζουν πως η Κύπρος δεν έχει μονοθεματική προσέγγιση στην εξωτερική της πολιτική αλλά υπάρχουν πολλά περιφερειακά, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του δικού μας ενδιαφέροντος. Αυτή ακριβώς την πολυθεματική και εξωστρεφή προσέγγιση θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων. Είναι καλά γνωστό ότι οι προσπάθειες και πρωτοβουλίες μας ήταν και παραμένουν ουσιαστικές και ειλικρινείς».
Σημειώνει ότι «μέχρι στιγμής φαίνεται να υπάρχει μια δυστοκία στα κράτη-μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Κάθε απόρριψη και απομάκρυνση της ΕΕ από τον στόχο αυτόν ενισχύει την τουρκική αδιαλλαξία» ενώ κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει λέγοντας ότι «θα πρέπει να κινηθούμε με εναλλακτικούς τρόπους και συμπληρωματικές πρωτοβουλίες, τις οποίες ωστόσο να μου επιτρέψετε να μην αποκαλύψω, για να μην προκαταλάβω ή να διακινδυνεύσω την τελική τους έκβαση».
«Οι περιφερειακές συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκίνησαν το 2013 με τη δημιουργία των πρώτων τριμερών μηχανισμών και τα αποτελέσματά τους είναι γνωστά. Αποτέλεσαν την αφετηρία για να καταστεί η Κύπρος ένας προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος σε μια ταραχώδη γεωγραφική περιοχή. Οσον αφορά το άτυπο έγγραφο των ΗΠΑ, αυτό δεν σχετίζεται με τον σχηματισμό 3+1, αλλά αφορά τον αγωγό EastMed, για τον οποίο η θέση και προσέγγισή μας θα πρέπει να έχει μια αλληλουχία ενεργειών. Πρώτα θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται τα επόμενα χρόνια να καταστούν η κυριότερη πηγή παροχής ενέργειας. Ακολούθως, σημαντική παράμετρο αποτελεί και η βιωσιμότητα του όλου έργου, δηλαδή η μελέτη απόδοσης σε συσχετισμό με τη βιωσιμότητα της επένδυσης. Τέλος, θα πρέπει να εξεταστούν και οι πτυχές ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Αν τα δεδομένα είναι θετικά προχωρούμε, αν όχι, τότε ενδεχομένως να απαιτείται κάποιου είδους επαναξιολόγηση» αναφέρει τέλος σχολιάζοντας τις συνεργασίες της Κύπρου.