«Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται να παράσχουν στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας» ήταν ο τίτλος του δημοσιεύματος των Financial Times, το οποίο αναδεικνύει το κλίμα που δημιουργείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με την στήριξη στην Ουκρανία. 

Ειδικότερα, με το 18% της επικράτειας των ουκρανικών εδαφών να βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή, η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη. Οι Ουκρανοί περιμένουν εναγωνίως την ευρωπαίκή βοήθεια, ώστε να μπορέσουν να αντιδράσουν στον ρώσικο κλοιό. 

Η Γερμανία έχει ήδη ανακοινώσει την αποστολή αεροπορικού συστήματος  Patriot, ενώ παράλληλα και άλλες χώρες ετοιμάζονται να παράσχουν την πολυπόθητη βοήθεια.

Η βοήθεια σε αριθμούς

Πάνω στο θέμα αυτό, το Infographic, αναλύει την βοήθεια που έχουν στείλει οι σύμμαχοι μέχρι στιγμής έχουν αποστείλει συνολικά, 32 αντιαεροπορικά συστήματα, τα οποία επιμερίζονται από 12 για ΗΠΑ και Γερμανία, 2 από Γαλλία και 6 από Μ. Βρετανία. 4 αντιαεροπορικά μεγάλου βεληνεκούς (2 η Γερμανία και από 1 Γαλλία και ΗΠΑ). 58 αυτοκίνητα (52 η Γερμανία και 6 η Γαλλία). 110 άρματα μάχης, τα οποία έχουν ως εξής. 31 οι ΗΠΑ, 65 η Γερμανία και 14 η Μ. Βρερτανία. Τέλος οι ΗΠΑ έχουν στείλει 2.000 φορητά όπλα αεράμυνας.