Η Γερμανία θα μπορέσει να περάσει τον φετινό χειμώνα με αρκετές προμήθειες φυσικού αερίου, ακόμη και αν μια “ακραία” ψυχρή περίοδος πλήξει την περιοχή, σύμφωνα με μια ένωση διαχειριστών αποθήκευσης.

Τα αποθέματα θα είναι επαρκή για να καλύψουν τη ζήτηση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ανέφερε η ένωση, γνωστή ως INES, σε έκθεσή της την Τρίτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Σε περίπτωση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, τα αποθέματα θα μπορούσαν να φτάσουν στο κατώτατο σημείο περίπου στο 20% τον Μάρτιο, αλλά θα αρχίσουν να αναπληρώνονται και πάλι τον Απρίλιο.

“Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να φοβόμαστε για έλλειψη φυσικού αερίου”, δήλωσε ο Sebastian Bleschke, επικεφαλής της INES. “Αν συνεχιστεί η τρέχουσα εξοικονόμηση κατανάλωσης, η Γερμανία θα περάσει ομαλά τον χειμώνα”.

Η τεράστια προσπάθεια της Γερμανίας να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο και να ενισχύσει τα αποθέματα για να προετοιμαστεί για τον χειμώνα αποδίδει καρπούς. Οι χώροι αποθήκευσης είναι τώρα γεμάτοι κατά 91%, με τα επίπεδα να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες, καθώς η περίοδος ήπιων καιρικών συνθηκών περιορίζει τη ζήτηση.

Αν οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν κανονικές, οι χώροι αποθήκευσης θα κλείσουν τον Μάρτιο κατά 65% γεμάτες, σύμφωνα με την INES.

Ακόμη και αν υπάρξουν μειωμένες ποσότητες εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ή πλήρης απώλεια των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη, θα είναι εφικτό να γεμίσουν “εκτενώς” οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα 2023-24, δείχνει η μελέτη της INES.