Σκαρφαλωμένος σε ένα όμορφο βουνό, το Στρογγυλοβούνι, σε ένα μαγευτικό τοπίο, με τον Ενιπέα ποταμό από κάτω ορμητικά να διασχίζει τον κάμπο, βρίσκεται ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου Βλοχού. Όπως προκύπτει από την έκδοση «οδοιπορικό στα μνημεία του Νομού Καρδίτσας. Αρχαιότητες – Ναοί – Νεότερα μνημεία» Καρδίτσα 2007, σε επιμέλεια της Δρ. Ευαγγελίας Τσαγγαράκη, όπου το συγκεκριμένο κομμάτι για τον Άγιο Δημήτριο έχει γραφεί από την Δρ. Σταυρούλα Σδρόλια, τονίζεται πως ο ναός πιθανόν είναι χτισμένος στη θέση παλαιάς μονής τον 16ο αιώνα.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι τοιχογραφίες του κυρίως ναού έχουν γίνει από ζωγράφο που ακολουθεί τα βυζαντινά πρότυπα, χωρίς να επηρεάζεται από τις εξελίξεις του 16ου αιώνα, και αποτελεί μοναδική περίπτωση γα την περιοχή της Καρδίτσας. Ο νάρθηκας τοιχογραφήθηκε τον 18ο αιώνα, από τον ίδιο ζωγράφο που εργάστηκε και στον απέναντι ναό, τον Άγιο Αθανάσιο. Αξίζει να προσεχθούν, σύμφωνα με την παραπάνω έκδοση, οι τιμωρίες των αμαρτωλών, κάτω από τη Δευτέρα Παρουσία, με χαρακτηριστικούς τύπους της εποχής, όπως ο μυλωνάς που κλέβει στο ζύγι, οι κοιμώμενοι την Κυριακή και άλλοι. Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η παράσταση του Σαμψών, που παλεύει με το λιοντάρι δίπλα στην είσοδο.
Το 2017 πραγματοποιήθηκαν εργασίες αντικατάστασης της στέγης καθώς και εφαρμογή πρώτων σωστικών μέτρων συντήρησης του τέμπλου και των τοιχογραφιών του Ιερού Ναού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας και συγκεκριμένα από τους : Μαργαρίτα Τηλιοπούλου (τμηματάρχης συντήρησης), Δημήτριο Κουκούλη (πολιτικό Μηχανικό), Ανδριάνα Σταμάτη (Τμηματάρχη Τεχνικού Τμήματος) και Βασιλικής Αργυροπούλου (ΤΕ Συντηρήτρια).
Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας Φωτεινή Τσιούκα η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στον Βλοχό, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό ναό της περιοχής του Παλαμά και ένα μοναδικό δείγμα της ζωγραφικής βυζαντινού τύπου στην περιοχή. Η εκπόνηση αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης για το ναό, καθώς και συντήρησης των τοιχογραφιών και του τέμπλου είναι απαραίτητες ώστε να δρομολογηθούν οι εργασίες για την αποκατάσταση του ναού και για την διατήρησή του στις επόμενες γενιές.
Ο ναός αυτός παραμένει ακόμα ζωντανός στην καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής, που τον φροντίζουν συνεχώς, ενώ πραγματοποιούνται θρησκευτικές λειτουργίες με αποκορύφωμα την πανηγυρική θεία λειτουργία κατά την εορτή του Αγίου, καταλήγει τονίζοντας η ίδια. Στον απέναντι λόφο, τέλος, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αθανασίου, τρίκλιτη βασιλική του 18ου αιώνα που αποτελεί αξιόλογο συγκρότημα με το παλαιό σχολείο και νεκροταφείο, κλεισμένα σε ενιαίο πέτρινο περίβολο.