Ημέρες μνήμης Μικρασίας 2019

25
«Ημέρες μνήμης Μικρασίας 2019» tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis Μικρασιατική Καταστροφή

Ξεκινούν την Παρασκευή (6 Σεπτεμβρίου) οι εκδηλώσεις που οργανώνει ο Σύλλογος κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι», με τίτλο «Ημέρες μνήμης Μικρασίας 2019 – 97 χρόνια μετά Θυμόμαστε, Γνωρίζουμε, Τιμάμε».

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με έναν ιστορικό περίπατος στη γειτονιά.

Από το κάστρο ως το κάτω μέρος της Κουλμπάρας με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, δρ. Παύλο Τριανταφυλλίδη

Αφετηρία στις 7 το απόγευμα στην είσοδο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής

Ακολουθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Σαββάτο 7 Σεπτεμβρίου

«Αποτιμώντας τις ευθύνες για τη Μικρασιατική Καταστροφή – 100 χρόνια μετά»

Ομιλία του Βλάση Αγτζίδη, δρ σύγχρονης Ιστορίας και συγγραφέα στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής.

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου

Παρουσίαση του ιστορικού έργου του Δημητρού Ψαρρού

«Το Αιβαλί και η Μικρασιατική Αιολίδα» (Εκδόσεις Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης)

Ομιλητές:

Παύλος Βογιατζής, πρώην Νομάρχης και βουλευτής

Στρατής Φραντζέσκος, αρχιτέκτονας

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί άγνωστο υλικό από τις επισκέψεις του Δημητρού Ψαρρού στο Αϊβαλί από το αρχείο του Γιώργου Παπαδόπουλου.

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Χατζηδανιήλ» και φίλους του συγγραφέα, στις 8 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου

Συναυλία με «τραγούδια της προσφυγιάς, της ξενιτιάς και της μετανάστευσης», από την ορχήστρα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» με την καλλιτεχνική επιμέλεια του π. Στρατή Γιουσμά. Στις 8.30 το βράδυ στην πλατεία του Αϊ Γιάννη του Αρμένη της Κουλμπάρας.

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr