Γιατί σκορπά ικανοποίηση στην Αθήνα ο διορισμός του Μάρκο Ρούμπιο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ; Και γιατί αντίστοιχα προκαλεί εκνευρισμό στην Αγκυρα; Οι απαντήσεις εξαρτώνται ασφαλώς από την πολιτική που θ’ ακολουθήσει από τον Ιανουάριο η διοίκηση Τραμπ, αλλά το παρελθόν του Ρούμπιο είναι εκείνο που προκάλεσε τα χαμόγελα στη δική μας πλευρά και την κατήφεια στην άλλη. Διότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει άμεση γνώση για τα τεκταινόμενα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και κατά καιρούς έχει αντιταχθεί στις πολιτικές και τις μεθόδους στις οποίες καταφεύγει η Τουρκία.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη 

Η επιλογή Ρούμπιο στέλνει ούτως ή άλλως μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις για την εξωτερική πολιτική που θ’ ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος, σε συνδυασμό μάλιστα με αυτήν του Μάικ Ουόλτς για τη θέση του Συμβούλου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Είναι εξίσου γνωστή, για παράδειγμα, η εχθρική στάση του γερουσιαστή και νέου επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέναντι στην Κίνα, η οποία πριν από μερικά χρόνια έφτασε ακόμη και στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος του από το Πεκίνο. 

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό, ο Ρούμπιο θεωρείται υπέρμαχος των θέσεων του Ισραήλ, ενώ για τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει εκτιμήσει σε δημόσιες τοποθετήσεις του ότι δεν θα είναι εύκολος ο τερματισμός του – μολονότι πάντως το τελευταίο διάστημα συντάχθηκε με τη θέση του Τραμπ για άμεσο τερματισμό. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ξεχωρίζει η αντίθεση που εξέφρασε το 2019 ο Ρούμπιο στην τουρκική επέμβαση στη Συρία, ενώ θεωρείται ότι διατηρεί στενές σχέσεις με γκιουλενιστές και τον σταρ του ΝΒΑ Ενές Καντέρ, ο οποίος είναι «κόκκινο πανί» για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το περιβάλλον του λόγω της σφοδρής κριτικήρες που τους ασκεί. 

«Καρφιά» για Ερντογάν 

Επίσης, ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έχει χαρακτηρίσει σε παλαιότερες τοποθετήσεις του την Τουρκία ως ένα αυταρχικό καθεστώς, δίπλα στη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη Βενεζουέλα – επικρίνοντας επιπλέον την προσωπική σχέση του Ερντογάν με τον Νικολάς Μαδούρο. Με τη σειρά του, ο Ουόλτς έχει καταφερθεί εναντίον της Αγκυρας για την υποστήριξή της προς τη Χαμάς, ενώ παράλληλα έχει εκθειάσει «τις μάχες που δίνουν τα μέλη του PKK κατά του Ισλαμικού Κράτους». 

Επιπλέον, το 2021 ο Ρούμπιο είχε υπογράψει, μαζί με άλλα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, επιστολή προς τη διοίκηση Μπάιντεν για να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Αγκυρας για τις μονομερείς κινήσεις στις οποίες εκείνη είχε προχωρήσει στα Βαρώσια της Κύπρου, ενώ λίγο νωρίτερα είχε αντιταχθεί έντονα στην απόφαση Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί. Επίσης, είχε υποστηρίξει ιδιαιτέρως ενεργά την προσπάθεια του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ για τη νομοθεσία που αφορά την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Λίγο νωρίτερα, το 2019, και πάλι από κοινού με τον Μενέντεζ, είχε συνυπογράψει το νομοσχέδιο East Med Act, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα και η Κύπρος αναγνωρίζονται ως πυλώνες σταθερότητας που διασφαλίζουν την αμερικανική παρουσία και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Και βέβαια, το 2021 ο Ρούμπιο ήταν ανάμεσα σ’ αυτούς που υπέγραψαν το νομοσχέδιο για τη Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας. 

Ολα τα παραπάνω δικαιολογούν αυθόρμητα λοιπόν την αίσθηση που υπάρχει και στις δύο πλευρές του Αιγαίου με το άκουσμα του ονόματος του Ρούμπιο για τη θέση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Οπως δήλωσε, άλλωστε, με νόημα και ο ομογενής βουλευτής Γκας Μπιλιράκης, ο Ρούμπιο συμμετείχε σε κοινοβουλευτικές ομάδες εργασίας που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, ενώ υποστηρίζει ενεργά την αμυντική εταιρική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας, βάζοντας μάλιστα στην εξίσωση και την Κύπρο και το Ισραήλ – γεγονός που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Αγκυρα, ιδιαίτερα κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και υπό το πρίσμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή...