Απορρίφθηκαν σύμφωνα με αποφάσεις που έλαβε η Ολομέλεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις ακυρώσεων που είχαν κατατεθεί κατά της υπουργικής απόφασης για τη συμμετοχή πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στη διαδικασία απονομής συντάξεων από τον ΕΦΚΑ.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις ακυρώσεων που είχαν καταθέσει συνδικαλιστικές οργανώσεις κατά της Υπουργικής Απόφασης για συμμετοχή πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στην διαδικασία απονομής συντάξεων από τον ΕΦΚΑ. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι ο θεσμός των πιστοποιημένων επαγγελματιών που νομοθετήθηκε το 2021 είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και αποσκοπεί στην επιτάχυνση της απονομής συντάξεων από τον ΕΦΚΑ μέχρι την πλήρη ψηφιοποίηση του Φορέα.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι ο θεσμός των πιστοποιημένων επαγγελματιών, που νομοθετήθηκε το 2021, είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα. Έκρινε επίσης ότι αποσκοπεί στην επιτάχυνση της απονομής συντάξεων και στην ενίσχυση της απονομής συντάξεων από τον ΕΦΚΑ, μέχρι την πλήρη ψηφιοποίηση του φορέα.

Οι αποφάσεις αυτές - δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης- δικαιώνουν την απόφασή της Κυβέρνησης να συγκρουστεί με τους οπισθοδρομικούς εραστές της ακινησίας στον ΕΦΚΑ και να κάνουμε whatever it takes. Με «λύσεις έξω από τα κουτί» για να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό των εκκρεμών συντάξεων και να δώσουμε τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων ανυπεράσπιστων πολιτών. Βρήκαμε απέναντί μας -όπως και σε άλλες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες- τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συνδικαλιστές. Σε όλες τις καινοτόμες μεταρρυθμίσεις που θεσπίσαμε, όπως την προκαταβολή εθνικής σύνταξης, τις συντάξεις fast track και τις συντάξεις εμπιστοσύνης, το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ. Φαίνεται ότι όλοι αυτοί οι δήθεν προοδευτικοί και κοινωνικά ευαίσθητοι προτιμούν τους πολίτες σε απελπισία. Με τις αποφάσεις του ΣτΕ η δικαιώθηκαν οι πολίτες που θέλουν έναν ΕΦΚΑ που θα τους εξυπηρετεί.