Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έδωσαν στη δημοσιότητα αδημοσίευτα πλάνα από την επιχείρηση Horizon Shield, που πραγματοποιήθηκε για την αναχαίτιση του στολίσκου Sumud, ο οποίος επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.
Στα βίντεο φαίνονται δύο σκηνές: στο πρώτο, Ισραηλινοί στρατιώτες παρέχουν βοήθεια στους ακτιβιστές, ενώ στο δεύτερο παρουσιάζονται οι προετοιμασίες του Ισραηλινού Ναυτικού για την επιχείρηση.
Σύμφωνα με τις IDF, κατά τη διάρκεια του Γιομ Κιπούρ, το προσωπικό του Ισραηλινού Ναυτικού απέτρεψε σε διάρκεια περίπου 12 ωρών μια μεγάλης κλίμακας απόπειρα εισβολής από εκατοντάδες άτομα που επέβαιναν σε 41 σκάφη, τα οποία επιχείρησαν να παραβιάσουν τον νόμιμο ναυτικό αποκλεισμό ασφαλείας. Στην επιχείρηση συμμετείχαν μονάδες όπως οι Shayetet 13, Shayetet 3, ο Στόλος Πυραυλακάτων, τα στρατεύματα Snapir και άλλες ναυτικές δυνάμεις.
«Μέσα σε 12 ώρες επιτεύχθηκε Επιχειρησιακός Έλεγχος σε πάνω από 41 σκάφη που επιχείρησαν να παραβιάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό», αναφέρουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Μετά την επιχείρηση, τα μέλη του στολίσκου μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι Ασντόντ για περαιτέρω έλεγχο από την Ισραηλινή Αστυνομία.
Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Αντιστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ, βρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης στο κέντρο διοίκησης του Ισραηλινού Ναυτικού, διατηρώντας συνεχή επαφή με τους διοικητές και εκφράζοντας βαθιά εκτίμηση για τις ενέργειες των στρατευμάτων.
Στην ανακοίνωση των IDF υπογραμμίζεται ότι οι Ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν να διατηρούν με αποφασιστικότητα τον θαλάσσιο αποκλεισμό ασφάλειας γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.