Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών έδωσε απαντήσεις για όλες τις «καυτές» υποθέσεις που απασχολούν τη δικαιοσύνη αλλά και την κοινή γνώμη εστιάζοντας στο θέμα του κόμματος Κασιδιάρη και της διαδικασίας που αφορά στο κατά πόσο θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στις εκλογές.

Παράλληλα ο κ. Ντογιάκος αναφέρθηκε και στις άλλες υποθέσεις όπως αυτή των παρακολουθήσεων, της γνωμοδότησής του για το ρόλο της ΑΔΑΕ και κατ επέκταση του προέδρου της Χρήστου Ράμμου αλλά και τις πολιτικές τοποθετήσεις που πολλές φορές παροτρύνουν τους πολίτες να μην εφαρμόζουν δικαστικές αποφάσεις..

“Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να είναι αγόμενος, φερόμενος ή πιεζόμενος. Η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Ουέ και αλίμονο αν είχε περιορισμούς έκφρασης ” δήλωσε ο κ. Ντογιάκος, απαντώντας έτσι στα όσα έγιναν και στις επικρίσεις που δέχθηκε για τη γνωμοδότησή του σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών.

Απάντηση που αφορά και στο θέμα που ανέκυψε με την παραίτηση του πρώην πλέον αντιεισαγγελέα Χρήστου Τζανερρίκου ο οποίος εμφανίσθηκε να εγείρει ζήτημα αναφορικά με την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη αλλά να προβαίνει και σε δηλώσεις ουσιαστικά κατά της κυβερνήσεως κάνοντας αρχικά λόγο για ανώτατο πολιτικό παράγοντα που επιχείρησε να του τάξει θέσεις σε Ανεξάρτητες Αρχές μετά τη συνταξιοδότησή του.

Μάλιστα αναφορικά με το θέμα αυτό ανέφερε πως  «Αν κ. Τζανερίκος πίστευε ότι κάποιος τον αδίκησε θα ερχόταν να μου πει κάνε κάτι. Εγώ αυτό θα έκανα».

Μιλώντας  με την δημοσιογράφο της εφημερίδας Καθημερινή, Ιωάννα Μάνδρου, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής με αφορμή και το θέμα που έχει ανακύψει με το κόμμα Κασιδιάρη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήταν αυτός ο δικαστικός λειτουργός που συνένωσε τις υποθέσεις και συγκέντρωσε τα στοιχεία προκειμένου να οδηγηθούν τα διευθυντικά της στελέχη σε δίκη και μάλιστα με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο κ. Ντογιάκος χαρακτήρισε την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ως «πρωτοφανή για τα χρονικά της πατρίδας», σχολιάζοντας εν συνεχεία τη δήλωση του Ηλία Κασιδιάρη πως θα κατέλθει στις εκλογές με το κόμμα «Έλληνες». «Οι εκλογές είναι μία γιορτή της Δημοκρατίας. Πρέπει να έχει κανείς μία πολιτική κουλτούρα για να οδηγείται σε αποφάσεις. Πρέπει ψύχραιμα και ώριμα να σκεφτεί ποια θα είναι η απόφασή του. Θα συνδεθεί με ένα γεγονός ακραίο ή δυσάρεστο»

«Η Χρυσή Αυγή βαρύνεται με μία δολοφονία. Ένα κόμμα που βαρύνεται με δολοφονία, θα μπορούσε να εκπροσωπείται στη Βουλή;» είπε με νόημα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών, υπογράμμισε πως συμβουλεύτηκε και προκατόχους του ‘σοφούς’ αλλά και εν ενεργεία συναδέλφους όσον αφορά τη νομιμότητα της γνωμοδότησης,  λέγοντας πως δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ της γνωμοδότησής του και του νέου νόμου λειτουργίας της ΕΥΠ, παρά μόνον ποιος θα είχε τον τελικό έλεγχο η ΑΔΑΕ ή η ΕΥΠ. Προσέθεσε πως οι έρευνες για τις παρακολουθήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο ερευνητικό στάδιο. Αναφερόμενος στο δυστύχημα των Τεμπών, αποκάλυψε ότι η υπόθεση βρίσκεται σε ειδικό εφέτη ανακριτή, προχωράει πολύ γρήγορα και δεν θα αργήσουν να υπάρξουν εξελίξεις.

Ο κ. Ντογιάκιος στάθηκε επίσης στη διαφορά νοοτροπίας μεταξύ ενός πολιτικού κι ενός εισαγγελέα, τονίζοντας πως αρκετοί πολιτικοί έχουν μία άποψη στην οποία εμμένουν πεισματικά. «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι πολλές φορές ή κάποιες παροτρύνουν και τους πολίτες να μην σέβονται δικαστικές αποφάσεις» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για πολιτική σκοπιμότητα, που μόλις εξαντληθεί το ενδιαφέρον η υπόθεση πάει στην άκρη.

«Ο Δικαστής δεν πατάει στο δάπεδο, που πατάει όλος ο κόσμος. Είναι πάνω στην έδρα και βρίσκεται μεταξύ Θεού και ανθρώπων» σχολίασε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζοντας πολυπαραγοντικό το πρόβλημα της Δικαιοσύνης κι εκτιμώντας ότι η αξιολόγηση που προβλέφθηκε πρόσφατα θα βελτιώσει την απόδοση των δικαστικών λειτουργών.