Ο απολογισμός των θυμάτων του πολύ ισχυρού σεισμού μεγέθους 7,6 Ρίχτερ, που έπληξε σκληρά την κεντρική Ιαπωνία προχθές Δευτέρα, ανήμερα την Πρωτοχρονιά, αυξήθηκε στους 62 νεκρούς, κατά νεότερη καταμέτρηση που δημοσιοποιήθηκε από τις αρχές. Πρόκειται για τον φονικότερο σεισμό στην Ιαπωνία από το 2016.

Αξιωματούχος στον νομό Ισικάουα, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αλλά δεν θέλησε να κατονομαστεί, αναφέρθηκε σε «62 νεκρούς» και πάνω από 300 τραυματίες, περίπου 20 από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 55 νεκρούς, ενώ οι ομάδες διάσωσης, εν μέσω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, επειχειρούσαν να φθάσουν στις παράκτιες περιοχές, όπου υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν παγιδευτεί κάτω από χιλιάδες, πιθανόν, κατεστραμμένα σπίτια.

Στη Σούζου, μια πόλη με πάνω από 5000 νοικοκυριά, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, το 90% των κτιρίων ενδέχεται να έχει καταστραφεί, σύμφωνα με τον δήμαρχό της Μασουχίρο Ιζουμίγια. «Η κατάσταση είναι καταστροφική», τόνισε.

Ο σεισμός ανάγκασε τους ανθρώπους στις δυτικές παράκτιες ακτές να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να καταφύγουν σε υψηλότερα σημεία, καθώς κύματα του τσουνάμι παρέσυραν αυτοκίνητα και σπίτια.

Ένα αεροσκάφος της ακτοφυλακής που ήταν καθ’ οδόν να παραδώσει βοήθεια στην πληγείσα περιοχή συγκρούστηκε με ένα εμπορικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο χθες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 μέλη της ακτοφυλακής. Και οι 379 επιβαίνοντες στην πτήση της Japan Airlines γλύτωσαν.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Φουμίο Κισίντα δήλωσε πως το εύρος της καταστροφής από τον σεισμό γίνεται «ολοένα και πιο ξεκάθαρο». «Η κυβέρνηση ανέπτυξε ομάδες διάσωσης από τις Δυνάμεις Αυτοάμυνας, την αστυνομία και την πυροσβεστική στην περιοχή και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να σώσει ζωές και θύματα και επιζώντες, όμως έχουμε λάβει αναφορές ότι εξακολουθούν και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που περιμένουν να διασωθούν κάτω από κτίρια που κατέρρευσαν», είπε χθες.

Σημειώνεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικών έκανε γνωστό πως δεν καταγράφηκαν ανωμαλίες στα πυρηνικά εργοστάσια κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, μεταξύ αυτών σε 5 ενεργούς αντιδραστήρες στα εργοστάσια της Kansai Electric Power στο Όχι και το Τακαχάμα στην επαρχία Φουκούι.