Με κόσμο γέμισαν οι παραλίες όλης της Αττικής από νωρίς το πρωί σήμερα, εξαιτίας του πρωτοφανούς για την εποχή που επικρατεί στη χώρα μας.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω του καύσωνα αποφασίστηκε από σήμερα να ανοίξουν 515 οργανωμένες παραλίες, προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός σε ελεύθερες παραλίες, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών λόγω κορωνοϊού.
Οι δήμοι εργάστηκαν πυρετωδώς όλες τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να ετοιμάσουν τις οργανωμένες παραλίες, σύμφωνα με τις οδηγίες που τέθηκαν. Αυτές προβλέπουν μεταξύ άλλων 40 λουόμενους ανά ένα στρέμμα, τέσσερα μέτρα ο ένας άξονας της ομπρέλας από τον άλλο και δύο ξαπλώστρες ανά ομπρέλα. Στις εισόδους γίνεται καταμέτρηση του κοινού, ώστε να τηρηθεί και να μην ξεπεραστεί το όριο. Συνεργεία καθαρισμού απολυμαίνουν καρέκλες και ξαπλώστρες σε κάθε αλλαγή λουόμενου, ενώ γίνεται διαρκώς αποβακτηριοποίηση στις τουαλέτες.
Οι καντίνες και τα μπαρ δεν πουλούν αλκοόλ και για όλα τα άλλα είδη (καφές, αναψυκτικά, σάντουιτς σε συσκευασία κ.α.) οι λουόμενοι τα αγοράζουν και επιστρέφουν στις ξαπλώστρες, επειδή δεν επιτρέπεται η κατανάλωσή τους στον εκεί χώρο για να αποφευχθούν συνωστισμοί (λειτουργούν δηλαδή σαν take away), ενώ απαγορεύεται και η μουσική.
Η δημοτική Αστυνομία εποπτεύει και τα πρόστιμα για όσους δεν ανταποκρίνονται στις οδηγίες είναι πολύ τσουχτερά, ωστόσο στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι λουόμενοι εμφανίζονται και ενημερωμένοι ως προς τις υποδείξεις που έχουν ανακοινωθεί και συμμορφώνονται τηρώντας τις αποστάσεις, με αποτέλεσμα στις πλαζ να μην έχει προκύψει μέχρι στιγμής κάποιο σοβαρό περιστατικό παρατυπίας.
Οι κανόνες για μπάνιο στις οργανωμένες παραλίες
Την ίδια ώρα, η Πολιτική Προστασία έδωσε παρουσίασε και τους κανόνες που οφείλουν να τηρούνται στις οργανωμένες παραλίες από αυτό το Σαββατοκύριακο. Χαρακτηριστικότερη όλων η οδηγία για τις αποστάσεις, καθώς θα επιτρέπονται 40 άτομα ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα, με τις ομπρέλες για τους λουόμενους να βρίσκονται τουλάχιστον 4 μέτρα μακριά η μία από την άλλη, ενώ οι ξαπλώστρες σε διαφορετικές ομπρέλες θα πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρο.
Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ήτοι, κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο take away. Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο. Επίσης, απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.
Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο λειτουργίας του καταστήματος. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν, ορίζεται στο 1,5 μέτρο, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζομένους. Στα σημεία αυτά απαγορεύεται το delivery.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Πάρτι κατά… του κορωνοϊού στη Μύκονο – Επέμβαση της αστυνομίας
- Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ΕΕ “όμηρος” Ελλάδας και Κύπρου
- Κράμερ εναντίον Κράμερ στο ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες- καρέκλες μετά από κάθε πελάτη, ενώ στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου. Το προσωπικό υποχρεούται επίσης, να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.
Τέλος, απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή. Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, είναι απαραίτητο στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες υγιεινής.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας Εκσυχρονισμός του Θεσμικού Πλαισίου για τις θαλάσσια ενδομεταφορές οι αρμοδιότητες αστυνόμευσης στον αιγιαλό και παραλία ασκείται από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ).
Τι λένε οι Δήμαρχοι
Πλέον όλα είναι έτοιμα, λοιπόν, για να υποδεχθούν το κοινό με ασφάλεια και σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που οφείλουν να εφαρμόσουν.
Μια τέτοια περίπτωση και μάλιστα η πιο «φορτωμένη» σε οργανωμένες παραλίες, είναι ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, καθώς διαθέτει 5 πλαζ και συνολικά 3.100 μέτρα οργανωμένης παραλίας. Ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει τις συγκεκριμένες οδηγίες που υπάρχουν για την επαναλειτουργία τους:
«Πρώτα απ’ όλα προβλέπεται να βρίσκονται 40 άτομα ανά ένα στρέμμα, δηλαδή κατά 40% κάτω ο κόσμος που μπορεί να φιλοξενηθεί. Κατά δεύτερον, πρέπει να απέχει 4 μέτρα ο ένας άξονας της ομπρέλας από τον άλλο και δύο ξαπλώστρες ανά ομπρέλα. Από εκεί και πέρα, καθαρισμός και απολύμανση καρέκλας, ξαπλώστρας και του ειδικού καλύμματος σε κάθε αλλαγή λουόμενου, αποβακτηριοποίηση διαρκώς στις τουαλέτες και τέλος, όχι αλκοόλ και όχι μουσική, ώστε να αποφευχθούν τα πάρτι στην παραλία. Την ευθύνη έχουν οι διαχειριστές των πλαζ, τους οποίους εποπτεύει η Αστυνομία και ο δήμος».