Τις «σημαντικές της δεσμεύσεις» για τον επανεξοπλισμό της χώρας παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση της Βρετανίας, με τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ να έχει ανακοινώσει, ήδη από τον Φεβρουάριο, πρωτοφανή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αύξηση των εθνικών αμυντικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ το 2027 από 2,3% που είναι τώρα.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα μιας αποστολής αναθεώρησης της αμυντικής στρατηγικής της Βρετανίας, την ώρα που συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, οξύνονται οι παγκόσμιες γεωπολιτικές εντάσεις, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.

Σε σχετικό έγραφο παρουσιάζονται οι απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα και διατυπώνονται 60 συστάσεις. «Θα επαναφέρουμε την ικανότητα μάχης της Βρετανίας ως κεντρικό στόχο των ενόπλων δυνάμεών μας», τόνισε ο Στάρμερ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες, Κυριακή, στην εφημερίδα The Sun. «Στόχος είναι να συγκεντρώσουμε όλες τις ικανότητες που διαθέτουμε - από τα drones ως το πυροβολικό, περνώντας από το ανθρώπινο ένστικτο και την ανθρώπινη ευφυΐα- και να χτίσουμε μια φοβερή και ολοκληρωμένη πολεμική μηχανή», υπογράμμισε.

Στο επίκεντρο ο ρόλος της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ

Η ασφάλεια της Ευρώπης και ο ρόλος της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ βρίσκονται στο επίκεντρο της αποστολής αυτής, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην υπουργός και πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, την ώρα που οι ΗΠΑ πιέζουν τους συμμάχους τους στη Συμμαχία να επενδύσουν περισσότερο στην άμυνά τους. «Απειλούμαστε άμεσα από κράτη με προηγμένες ένοπλες δυνάμεις, οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι», υπογράμμισε ο Στάρμερ, αναφερόμενος στη Ρωσία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, αλλά και την Κίνα, αν και το Λονδίνο έχει εντείνει τους τελευταίους μήνες τις προσπάθειές του να αποκλιμακώσει την ένταση με το Πεκίνο.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρος: η νέα αμυντική στρατηγική είναι «ένα μήνυμα με αποδέκτη τη Μόσχα», δήλωσε στο BBC χθες κάνοντας λόγο για «την αυξανόμενη» απειλή που αποτελεί η Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.

Η προηγούμενη αναθεώρηση της αμυντικής στρατηγικής της Βρετανίας έγινε το 2021, αλλά χρειάστηκε να επικαιροποιηθεί το 2023 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Με βάση τις συστάσεις, η κυβέρνηση προβλέπει κυρίως να ενισχύσει τις ικανότητες μάχης των ενόπλων δυνάμεων, να αναπληρώσει τα αποθέματά της σε πυρομαχικά και να διασφαλίσει ότι θα είναι σε θέση να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής όπλων σε περίπτωση ανάγκης.

Νέα εργοστάσια παραγωγής όπλων

Πριν από τις σημερινές ανακοινώσεις, η κυβέρνηση Στάρμερ είχε ήδη παρουσιάσει ένα σχέδιο επενδύσεων ύψους 1,5 δισεκ. λιρών (1,8 δισεκ. ευρώ) για την κατασκευή τουλάχιστον έξι νέων εργοστασίων παραγωγής πυρομαχικών και χιλιάδων όπλων μικρού βεληνεκούς. Με αυτές τις επενδύσεις αυξάνεται στα 6 δισεκ. λίρες ο προϋπολογισμός για την κατασκευή πυρομαχικών.

Παράλληλα το Λονδίνο θα κατασκευάσει έως 12 επιθετικά υποβρύχια στο πλαίσιο της στρατιωτικής του συμμαχίας με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία (AUKUS) και σχεδιάζει να επενδύσει 15 δισεκ. λίρες στο πρόγραμμά της παραγωγής πυρηνικών κεφαλών.

Εξάλλου η Βρετανία θα φροντίσει για την εξοικείωση των ενόπλων δυνάμεών της στη χρήση και την αντιμετώπιση νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα drones, ενώ ο Χίλι ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τη σύσταση ειδικής διοίκησης που θα ασχολείται με τον κυβερνοχώρο σε αμυντικό και επιθετικό επίπεδο

Παρά τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, ο Στάρμερ έχει δηλώσει ότι φιλοδοξία του είναι αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της Βρετανίας στο 3% του ΑΕΠ κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, δηλαδή μετά το 2029.

Καθώς η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δημιουργεί αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη δέσμευση των ΗΠΑ στην άμυνα της Ευρώπης, η Βρετανία εξετάζει επίσης να ενισχύσει τις αποτρεπτικές της ικανότητες αγοράζοντας από τους Αμερικάνους αεροσκάφη που μπορούν να εκτοξεύουν πυρηνικούς πυραύλους, σύμφωνα με τους Sunday Times. Χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τις πληροφορίες, ο Τζον Χίλι επεσήμανε ότι «μια μεγάλη αποτρεπτική ισχύς είναι απολύτως απαραίτητη για τη διασφάλιση της ασφάλειας» των Βρετανών.