Ένταση ανάμεσα στη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη προκλήθηκε σήμερα, Δευτέρα, στη Βουλή κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τον προγραμματισμό της συζήτησης της πρότασης του Κομμουνιστικού Κόμματος για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα αίτια γύρω από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Θεοδώρα Τζάκρη αποκάλεσε το ΚΚΕ «δεκανίκι της κυβέρνησης», δίνοντας συνέχεια στην επίθεση που εξαπολύει το τελευταίο διάστημα η Κουμουνδούρου στον Περισσό για τον τρόπο που θα διερευνηθεί η τραγωδία στα Τέμπη, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Θανάση Παφίλη, ο οποίος της απάντησε: «Δεκανίκι της ΝΔ είστε εσείς που ψηφίσατε τόσα νομοσχέδια της Ν.Δ την προηγούμενη περίοδο. Φοβάστε μη βγουν και δικές σας ευθύνες».

Μάλιστα, στη συγκεκριμένη σύγκρουση παρενέβη με μία φράση της και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είπε στον κ. Παφίλη: «Καλά μην κάνετε έτσι. Δεν σας είπε και 5η φάλαγγα».

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν Προανακριτική Επιτροπή

Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση των διαχρονικών πολιτικών ευθυνών για την κατάσταση των σιδηροδρόμων που οδήγησαν στην τραγωδία στα Τέμπη. Ο Περισσός με αυτόν τον τρόπο έκανε χρήση του δικαιώματος της μειοψηφίας να συστήνει Εξεταστικές Επιτροπές και για να γίνει αποδεκτή από το σώμα θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους, γεγονός πολύ πιθανό, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα στηρίξει την εν λόγω πρόταση.

Από πλευράς του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή, κατηγορώντας παράλληλα το ΚΚΕ:«Αυτό που αδυνατούμε να αντιληφθούμε είναι γιατί το ΚΚΕ, που υποτίθεται ότι προστατεύει τα λαϊκά συμφέροντα, επιλέγει να μην λαμβάνει υπόψη του τις σαφείς αναφορές στο ευρωπαϊκό πόρισμα περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης Υπουργών. Όταν επί ένα χρόνο έχει ερευνηθεί ενδελεχώς η εν λόγω υπόθεση από την κατά τεκμήριο κορυφαία Εισαγγελέα της Ευρώπης, δεν χρειάζεται καμία Εξεταστική Επιτροπή».

Πέραν αυτών, το ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τα μέλη της Διάσκεψης ότι κατέθεσε πρόταση για σύσταση προανακριτικής προκειμένου να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών για την μη υλοποίηση της σύμβασης 717 για την εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Η πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη ζητά να ερευνηθούν οι πρώην υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπιρτζης (για παράβαση καθήκοντος) και Κώστας Καραμανλής (για απιστία και παράβασης καθήκοντος).