Συνομιλίες γίνονται μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας με σκοπό να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της βόρειας Συρίας σε μια ενδεχόμενη διασυνοριακή επιχείρηση εναντίον της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG, όπως αποκάλυψε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Συγκεκριμένα είπε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Μόσχα, η οποία στηρίζει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σχετικά με την απειλούμενη στρατιωτική επιχείρησή της.

«Συζητάμε με τη Ρωσία όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος του εναέριου χώρου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει πολλές επιχειρήσεις εναντίον των YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) στη βόρεια Συρία και εδώ και μήνες απειλεί μία ακόμη.

Μάλιστα τον περασμένο μήνα ενέτεινε τις προετοιμασίες της, έπειτα από μια πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη για την οποία κατηγορεί τους Κούρδους.

Η Τουρκία θεωρεί την YPG (την κυριότερα συνιστώσα των SDF), ως τη συριακή πτέρυγα του PKK, το οποίο χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αλλά και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο συνασπισμός Κούρδων και Αράβων της Συρίας που στηρίζεται από τις ΗΠΑ, αρνούνται κάθε ανάμιξη στην επίθεση αυτήν.