Την ερχόμενη άνοιξη αναμένεται να ξεκινήσουν τα πολύ μεγάλα έργα υποδομών στις περιοχές της Μαγνησίας και ευρύτερα της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, καθώς ο σχετικός προϋπολογισμός θα είναι έτοιμος μέχρι τα Χριστούγεννα, γνωστοποίησε ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, κατά την παρουσία του σε ημερίδα που διοργάνωσε στον Αγιο Γεώργιο Πηλίου ο Δήμος Νοτίου Πηλίου μαζί με τις Επιτροπές Πολιτικής Προστασίας και Ορεινών Δήμων της ΚΕΔΕ. Στην ίδια ημερίδα συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Τριαντόπουλος, καθώς και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες και επιστημονικοί φορείς. 

Αποκατάσταση υποδομών 

Οπως τόνισε ο κ. Παπαθανάσης, στόχος και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών, όπως επίσης και των δικτύων ύδρευσης που καταστράφηκαν στη Θεσσαλία. Οι πόροι που πρέπει να διατεθούν με μια πρώτη εκτίμηση ανέρχονται στο ποσό των 3,3 δισ. ευρώ για ολόκληρη την περιφέρεια, εκ των οποίων 2,3 δισ. είναι για τις υποδομές. Επεσήμανε επίσης ότι η Πολιτεία αποδείχθηκε έτοιμη να παρέμβει είτε μέσω διαθέσιμων πόρων είτε με την ανακατεύθυνση πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, ενώ ταυτόχρονα ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός ανέβασε από 300 σε 750 εκατ. ευρώ για το 2024 τη δυνατότητα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. 

Αναφερόμενος στην Κάρλα, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε πως απαντήσεις αναμένονται από τον Φεβρουάριο, ενώ τον Ιανουάριο αναμένεται να επαναλειτουργήσει, σε μονή γραμμή, το δρομολόγιο του τρένου Βόλος - Λάρισα, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν τα έργα για να λειτουργήσει μέσα στον Δεκέμβριο το ιστορικό τρενάκι του Πηλίου. 

Κανονικά οι αποζημιώσεις 

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα των ενισχύσεων στους πλημμυροπαθείς, επεσήμανε ότι όσον αφορά στην πρώτη αρωγή, η διαδικασία προχωράει βάσει προγραμματισμού. Το κόστος έχει ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 33.000 πλημμυροπαθείς. Παράλληλα, όπως είπε, οι αυτοψίες συνεχίζονται, καθώς και οι διασταυρώσεις στοιχείων. 

Δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις πληγέντων, οι αιτήσεις των οποίων έχουν κάποια ζητήματα, τις επόμενες μέρες οι πολίτες αυτοί θα λάβουν ενημερώσεις για παρεμβάσεις ή τροποποιήσεις ή διορθώσεις που πρέπει να γίνουν, ενώ παράλληλα αναμένονται στοιχεία από τον ΕΛΓΑ και την περιφέρεια για να συνεχιστούν οι καταβολές της πρώτης αρωγής σε αγρότες και επιχειρήσεις. 

Την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο συντονισμού μεταξύ τοπικών, περιφερειακών και κεντρικών φορέων, έτσι ώστε να μπορέσουμε γρήγορα να επαναφέρουμε την περιοχή στην προτέρα κατάσταση, εξέφρασε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, κ. Ευθύμιος Λέκκας, ενώ απαντώντας σε εύλογες διαμαρτυρίες σχετικά με τους ρυθμούς αποκατάστασης των ζημιών, είπε: «Στα τσουνάμι της Ασίας, το 2011, που είναι ένα φαινόμενο αντίστοιχο της πλημμύρας, η ανάκαμψη της περιοχής τέλειωσε το 2017. Διήρκεσε δηλαδή, 6 χρόνια, μέσα όμως από ένα συντεταγμένο σχέδιο, που στόχευε στην ανθεκτικότητα των νέων υποδομών κι αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο». 

Διπλό Market Pass 

Υπενθυμίζεται επιπλέον ότι οι πληγέντες θα λάβουν διπλάσια οικονομική ενίσχυση Market Pass κανονικά και τον Δεκέμβριο, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Πιο αναλυτικά, το μηνιαίο ύψος αγορών ορίζεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο αγορών το ποσό των 1.000 ευρώ. Το όριο αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους με περισσότερα από έξι εξαρτώμενα τέκνα. 

«Είμαστε δίπλα στους πληγέντες» 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τη Θεσσαλία, τόνισε πως ο κρατικός μηχανισμός είναι δίπλα στους πληγέντες, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην ταχύτατη εκταμίευση των χρημάτων κρατικής αρωγής. Οσον αφορά τη στέγαση και τις μετεγκαταστάσεις στην περιοχή, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «έχουν διατεθεί 50 πρώτοι οικίσκοι από τους 700 που έχουν παραγγελθεί. Εχουμε διαθέσει 80 εκατ. ευρώ για εκταμίευση με γρήγορες διαδικασίες. Αν το σπίτι έχει καταστραφεί ολοσχερώς, το κράτος θα αναλαμβάνει το χτίσιμο με 5 σχέδια. Το ΥΠΕΣ έχει διαθέσει 119 εκατ. ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση σε περιφέρεια και δήμους για άμεση αποκατάσταση υποδομών (οδικά δίκτυα, αναχώματα)», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.