Χθες η Λιζ Τρας ανακοίνωσε την παραίτησή της από τον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας, μόλις έξι εβδομάδες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της, ενώ ο Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, αποφάσιζε από την Ελλάδα για την απομάκρυνσή της από τη Ντάουνινγκ Στριτ. 

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ο πρόεδρος της Επιτροπής του 1922 του Συντηρητικού Κόμματος που συγκέντρωσε στο γραφείο του εκατοντάδες επιστολές των Τόρις που ζητούσαν την αποπομπή της πρωθυπουργού, είχε επισκεφθεί τη χώρα μας για να ξεκουραστεί, κυρίως όμως για να λάβει την απόφαση εάν θα δώσει το «πράσινο φως» για την αποχώρηση της Τρας από την εξουσία. 

Σημειώνεται ότι η πρωθυπουργία της Τρας ήταν η συντομότερη στην βρετανική ιστορία. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον Τζορτζ Κάνινγκ, ο οποίος πέθανε το 1827 ύστερα από 117 ημέρες στην πρωθυπουργία.

«Ακουγόταν τρομαγμένη από το πόσο γρήγορα γίνονταν όλα αλλά ακόμα πίστευε ότι μπορούσε να επιβιώσει», δήλωσε στη Daily Mail σύμμαχός της. Το ίδιο βράδυ όμως – το βράδυ της Τετάρτης και τελευταίο της Τρας στην Ντάουνιγκ Στριτ – η 47χρονη Βρετάνη πρωθυπουργός έμεινε άυπνη μέχρι τα ξημερώματα.  Η Τρας έστελνε γραπτά μηνύματα σε φίλους και συνεργάτες της στις 4 η ώρα το πρωί και τότε κατάλαβαν ότι «το παιχνίδι τελείωσε».

«Μετά άρχισαν να έρχονται τα μηνύματα και η διάθεσή της είχε αλλάξει. Δεν είναι ποτέ καλό σημάδι να στέλνεις μηνύματα στον κόσμο στις 04:00 τα ξημερώματα και σε εκείνο το σημείο είχε πιθανότατα συνειδητοποιήσει πως όλα είχαν τελειώσει», δήλωσε η ίδια πηγή.