Η τελευταία εβδομάδα του… Μαυρογιαλούρου

77

Του Κώστα Τσαχάκη

Από σήμερα ισχύουν οι αναπροσαρμογές στους συντελεστές του ΦΠΑ

Ακολουθώντας πρακτικές που παραπέμπουν στον υπουργό Μαυρογιαλούρο της κλασικής ελληνικής ταινίας της δεκαετίας του 1960 εισέρχεται η κυβέρνηση στην τελική προεκλογική ευθεία. Το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο κατάφεραν να «χωρέσουν» μέσα στην τελευταία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές την διάθεση του συνταξιοδοτικού βοηθήματος, την εσπευσμένη πληρωμή επιδομάτων αλλά και της σύνταξης Ιουνίου, την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο κυβερνητικός μηχανισμός δούλεψε με εντατικούς ρυθμούς για να μοιραστούν χρήματα λίγα 24ώρα πριν ανοίξουν οι κάλπες με μοναδικό στόχο να περιοριστεί η ψαλίδα που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ και να μην πέσει «μαύρο» στον… Μαυρογιαλούρο.
Η αρχή έγινε με την διάθεση του συνταξιοδοτικού βοηθήματος, ή της «13η σύνταξης» όπως την αποκαλούν κυβερνητικά στελέχη, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και ολοκληρώνεται σήμερα Δευτέρα. Κίνηση που σε μεγάλο βαθμό γύρισε μπούμερανγκ στην κυβέρνηση καθώς στους λογαριασμούς της μεγάλης πλειοψηφίας των συνταξιούχων μπήκαν λιγότερα χρήματα από αυτά που περίμεναν οι δικαιούχοι. Και αυτό καθώς το υπουργείο Εργασίας είχε εντέχνως αποσιωπήσει ότι το μεικτό και όχι το καθαρό ποσό της «13ης σύνταξης» καθορίζεται ως ποσοστό της μηνιαίας σύνταξης. Έτσι πέρασε στα ψιλά πως το βοήθημα σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε υπόκειται στις προβλεπόμενες κρατήσεις, δηλαδή την εισφορά υγείας 6% και για όσους συνταξιούχους ξεπερνάνε το αφορολόγητο όριο, την επιβολή φόρου έως και 22%. Μοιραία προέκυψαν αντιδράσεις από τους… ριγμένους συνταξιούχους.
Η κυβέρνηση για να τους χρυσώσει το χάπι αποφάσισε να επισπευστεί η πληρωμή των συντάξεων Ιουνίου. Με απόφαση του ΕΦΚΑ οι συντάξεις του ΙΚΑ , του Δημοσίου του ΝΑΤ και άλλων ταμείων θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 24 Μαΐου, δύο μόλις ημέρες πριν από την διεξαγωγή των ευρωεκλογών.
Την ίδια ημέρα θα καταβληθεί η δεύτερη δόση για το τρέχον έτος του επιδόματος τέκνων η οποία αφορά στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Εξάλλου για το επίδομα στέγασης δόση και αναδρομικά για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι και τον Απρίλιο 2019 θα πληρωθούν το διήμερο 23 – 24 Μαΐου. Επίσης την Παρασκευή 24 Μαΐου θα γίνει τελικά η καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σε περίπου 260.000 δικαιούχους. Τέλος με απόφαση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων (ΟΠΕΚΑ) την ερχόμενη Παρασκευή θα πληρωθούν τα προνοιακά, αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα του τρέχοντος μήνα.
Από σήμερα ισχύουν οι αναπροσαρμογές στους συντελεστές του ΦΠΑ αλλά αν εξαιρέσει κανείς τις οργανωμένες αλυσίδες τροφίμων των οποίων τα λογιστήρια δούλευαν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε φουλ ρυθμούς στην υπόλοιπη αγορά αναμένονται δυσλειτουργίες. Και αυτό καθώς από την ερμηνευτική εγκύκλιο προκύπτουν διάφορα… ευτράπελα ορισμένα εκ των οποίων είναι τα ακόλουθα:
-Ο καφές και το τσάι υπάγονται σε ΦΠΑ 13%, όμως τα ροφήματα με βάση τον καφέ ή το τσάι ή άλλα προϊόντα που είναι έτοιμα προς κατανάλωση, μένουν στο 24%
-Το γάλα μένει σε 13%, αλλά στα ροφήματα με βάση το γάλα που περιέχουν κακάο, καφέ, γεύσεις φρούτων κ.λ.π. εφαρμόζεται συντελεστής ΦΠΑ 24%.
-Σάλτσες και μαγιονέζες πάνε σε ΦΠΑ 13%, αλλά η μουστάρδα μένει στο 24%
-Φυσικά και μεταλλικά νερά παραμένουν σε 13%, αλλά αν είναι αεριούχα επιβαρύνονται με 24%.

Πλέον αποτελεί ερωτηματικό πότε και πόσο θα πέσουν οι τιμές ώστε η αποκλιμάκωση των συντελεστών να φθάσει μέχρι την τσέπη των καταναλωτών.
Τέλος την Τετάρτη αναμένεται σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου να ανοίξει στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ η πλατφόρμα για την ρύθμιση χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr