Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ως συντονιστής του επικοινωνιακού σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, έθεσε το διακύβευμα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσδίδοντας σ’ αυτές εθνικό χαρακτήρα. Ανεξάρτητα όμως του χαρακτήρα των εκλογών της 26ης Μαΐου είναι αυτονόητο ότι, μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από μια κυβέρνηση που ανήγαγε τον ευτελισμό του δημόσιο βίου σε πολιτική, η ψήφος των πολιτών εκ των πραγμάτων αποκτά διτό χαρακτήρα.

Του Χάρη Παυλίδη

Το αποτέλεσμα των εκλογών, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες, θα δημιουργήσει ένα momentum για τη χώρα. Σε εθνικό και σε πολιτικό επίπεδο.

Γιατί, όμως, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει διτή σημασία; Πρώτον, γιατί η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα ενισχύσει, κατ’ αρχήν, τους δείκτες κύρους και αξιοπιστίας της Ελλάδας. Θα σημάνει, σε πρώτη ανάγνωση, το τέλος μιας παρακμιακής πολιτικής περιόδου και την αρχή μιας προσπάθειας επανόδου στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Δεύτερον, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα διευκολύνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποκτήσει ισχυρό λόγο στις πλειοψηφικές δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς. Και μάλιστα θα αποτελέσει ηχηρή απάντηση στο δήθεν «προοοδευτικό» πρόσημο με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να κρύψει τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίολου τυχαία, δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι θα επιδιώξει ευρύτερες συγκλίσεις με τις δημοκρατικές φιλοευρωπαϊκές και μεταρρυθμιστικές πολιτικές δυνάμεις, ώστε να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση που θα δώσει την ώθηση να προχωρήσει η πολιτική αλλαγή. Έχοντας συναίσθηση της ιστορικής πρόκλησης η χώρα να γυρίσει σελίδα, αλλά και της συγκυρίας να είναι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας-όπως το 1974- αυτή που θα οδηγήσει τη χώρα στην ομαλότητα, στοχεύει σε ευρεία νίκη που στον αντίποδα θα έχει τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Μια ευρεία νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων που θα επιφέρει την στρατηγική ήττα μιας καθεστωτικής, έως φασίζουσας, νοοτροπίας που εισήγαγε στην πολιτική ζωή της χώρας το κόμμα- «μπουλούκι».

Συνεπώς, μια ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας που θα προκαλέσει τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτελέσει τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Διότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι προφανές ότι θα εξασφαλίσουν στη στρατηγική διαμόρφωση μιας πολύμοχθης και συναινετικής προσπάθειας, που με επιμονή και συνέπεια ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι αυτό γιατί εκ των πραγμάτων η Νέα Δημοκρατία καθίσταται κεντρικός πρωταγωνιστής προκειμένου να κερδίσει η χώρα για λογαριασμό όλων την Ελλήνων τη χαμένη πενταετία.