Στην αποτυχημένη ευρωπαϊκή πολιτική όσον αφορά στους χειρισμούς για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, αλλά και στην ανάγκη να καταργηθεί η Συνθήκη του Δουβλίνου και να αντικατασταθεί από μία ενιαία πολιτική ασύλου, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Ο κ. Κεφαλογιάννης, μιλώντας στο tomanifesto.gr και τον Αλέξανδρο Παπασταθόπουλο, τόνισε ακόμη την ανάγκη να ενεργοποιηθεί άμεσα η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και να επαναπροωθούνται στην Τουρκία όλοι αυτοί οι οικονομικοί μετανάστες που δεν δικαιούνται ασύλου.
Παράλληλα, μιλώντας στον Αλέξανδρο Παπασταθόπουλο, εξήρε την κοινή αγροτική πολιτική της ΕΕ, ενώ αναφέρθηκε και στο συνέδριο της ΝΔ, σημειώνοντας ότι ο «ελληνικός λαός ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και προσδοκά από εμάς να αφήσουμε πίσω μας τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος που γέννησαν και γιγάντωσαν την κρίση στην Ελλάδα».
Φέτος παρατηρείται σοβαρή δυστοκία όσον αφορά στην επιλογή των νέων επιτρόπων αλλά και της ίδιας της νέας προέδρου. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό και τι δείχνει για τις εσωτερικές ευρωπαϊκές ισορροπίες; Καταφέρνει η Ευρώπη να στηρίξει το οικοδόμημά της ή οι συγκρούσεις στους κόλπους της προκαλούν φθορές που θα γίνονται όλο και πιο ορατές;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν και παραμένει μία ένωση συνθέσεων διαφορετικών απόψεων. Μία ένωση συμβιβασμών. Και οι όποιες διαφωνίες λύνονται με διάλογο, ενίοτε εξαντλητικό. Αλλά πάντα επιτυγχάνει στο τέλος της μέρας να είναι ένα στέρεο οικοδόμημα. Με πολλές θετικές πολιτικές αλλά και λάθη, ασφαλώς. Τρανό παράδειγμα η διαχείριση του μεταναστευτικού.
Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπερψηφίστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ζήτημα δημιουργήθηκε στο πρόσωπο τριών συγκεκριμένων Επιτρόπων που δεν έγιναν αποδεκτοί κατά τη διάρκεια των ακροάσεων στις Επιτροπές του Κοινοβουλίου και αποφασίστηκε από τα συγκεκριμένα κράτη – μέλη η αντικατάστασή τους με άλλους οι οποίοι πέρασαν επιτυχώς τις ακροάσεις και η νέα Επιτροπή σε πλήρη σύνθεση θα αναλάβει τα καθήκοντά της από την 1η Δεκεμβρίου. Με την ευκαιρία που μου δίνετε θα ήθελα να πω από καρδιάς ένα μεγάλο ευχαριστώ στον απερχόμενο πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έναν εμπνευσμένο ευρωπαϊστή και ένα πραγματικό φίλο της Ελλάδος, ιδίως σε πολύ δύσκολες στιγμές.
Το μεταναστευτικό-προσφυγικό παραμένει ένα διεθνές πρόβλημα με ιδιαίτερα σοβαρές διαστάσεις για την Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι «η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες άφιξης όπως η Ελλάδα ως βολικούς χώρους “στάθμευσης” για πρόσφυγες και μετανάστες», ενώ κι εσείς με ερώτηση προς την Κομισιόν ζητήσατε τη συμβολή των εταίρων μας για τη διαχείριση του προβλήματος. Όντας στην καρδιά των αποφάσεων για το μεταναστευτικό θεωρείτε επαρκή την ευρωπαϊκή στάση προς τη χώρα μας κι αν όχι τι περισσότερο πρέπει να γίνει;
Όπως σας ανέφερα και παραπάνω η Ευρωπαϊκή Ένωση πιάστηκε απροετοίμαστη στη διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού προβλήματος. Μία Ευρώπη 520 εκατ. κατοίκων στάθηκε ανίκανη να υποδεχθεί 1.000.000 πρόσφυγες, την ίδια ώρα που χώρες σαν τον Λίβανο και την Ιορδανία φιλοξενούν πάνω από 4.000.000 Σύριους πρόσφυγες. Μία Ευρωπαϊκή Ένωση, που πλην λόγων αλληλεγγύης και συμπαράστασης και σαφώς κάποιων κοινοτικών κονδυλίων, άφησε ουσιαστικά αβοήθητες τις χώρες εισόδου των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
Η ομόφωνη ευρωπαϊκή απόφαση για τη μετεγκατάσταση προσφύγων έμεινε ουσιαστικά «κενό γράμμα» λόγω της αδιαλλαξίας και των «εθνικών εγωισμών» κάποιων κρατών μελών χωρίς να υποστούν κυρώσεις. Αλλά ο επιμερισμός των βαρών και η αλληλεγγύη στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί να μένει «σχέδιο επί χάρτου», αλλά πρέπει να είναι μία ουσιαστική πολιτική που θα παράσχει πραγματική υποστήριξη στις χώρες που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου των ροών.
Μετά τις πρόσφατες, σωστές αποφάσεις της κυβέρνησης που νομοθέτησε ένα πιο γρήγορο πλαίσιο για τη χορήγηση ασύλου σε αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται, πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και να επαναπροωθούνται στην Τουρκία όλοι αυτοί οι οικονομικοί μετανάστες που δεν δικαιούνται ασύλου. Η Τουρκία προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τις μεταναστευτικές ροές και συνεχίζει να απειλεί και να εκβιάζει την Ευρώπη χωρίς να τις έχουν επιβληθεί οι παραμικρές κυρώσεις, ενώ την ίδια ώρα αφήνει ανεξέλεγκτους –για να μην πω ελέγχει και κατευθύνει πλήρως- όλους τους παράνομους διακινητές.
Δεν μπορώ επίσης να μην αναφερθώ σε μία ακόμη λάθος πολιτική –όπως απεδείχθη εκ των περιστάσεων- της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη λεγόμενη Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙΙ στην οποία συμφωνήσαμε και αποδεχθήκαμε τη δεκαετία του ’90 όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ότι δηλαδή κάθε μετανάστης που βρίσκεται χωρίς χαρτιά σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα θα απελαύνεται στη χώρα εισόδου.
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να έχει ως βασική της προτεραιότητα μία νέα ενιαία πολιτική ασύλου που θα αντικαταστήσει αυτή τη Συμφωνία του Δουβλίνου. Μία συμφωνία που επιβαρύνει μόνο τις χώρες εισόδου των μεταναστευτικών ροών που είναι κυρίως δύο, η Ιταλία και η Ελλάδα.
Έχετε παρέμβει το τελευταίο διάστημα στην ευρωβουλή ζητώντας την ευρωπαϊκή στήριξη σε αγροτικά ζητήματα, όπως οι καταστροφές στον τομέα της ελαιοκομίας στην Κρήτη και στα θερμοκήπια τομάτας. Αισθάνεστε ικανοποιημένος από την κοινοτική αλληλεγγύη και τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών στην Ευρώπη;
Μπορεί η πιο αποτυχημένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά η Κοινή Αγροτική Πολιτική ήταν και παραμένει η πιο επιτυχημένη πολιτική της Ευρώπης. Από την είσοδό μας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το θετικό ισοζύγιο για τους Έλληνες αγρότες είναι πάνω από 120 δισεκατομμύρια ευρώ. Και οι πολιτικές στήριξης των Ευρωπαίων και των Ελλήνων αγροτών θα συνεχιστούν και με τη νέα ΚΑΠ 2021-2027 όπου η πρόταση και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Νέας Δημοκρατίας είναι τουλάχιστον η μη μείωση του προϋπολογισμού της παρά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας.
Όσο για τη βελτίωση και την αύξηση των εξαγωγών μας στα αγροτικά μας προϊόντα οι λέξεις κλειδιά είναι «τυποποίηση» και «καινοτομία».
Η τουρκική προκλητικότητα προς την Κύπρο κλιμακώνεται, με την γειτονική χώρα να προχωρά στις παράνομες γεωτρήσεις στον χώρο της κυπριακή ΑΟΖ. Θεωρείτε ότι επαρκούν οι κυρώσεις που επιβάλλει η Ευρώπη στη γειτονική χώρα ή θα έπρεπε να στηρίξει πιο δυναμικά την Κύπρο;
Η στήριξη και η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κύπρο για τις παράνομες γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η Τουρκία στην κυπριακά Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είναι απόλυτη. Σε επίπεδο κυρώσεων και σε επίπεδο δηλώσεων η Τουρκία καταδικάζεται ρητά και κατηγορηματικά. Η Τουρκία παραμένει ένα κράτος ταραξίας στην περιοχή μας. Ένα κράτος που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της. Ένα κράτος που παραβιάζει συστηματικά τα ελληνικά χωρικά ύδατα και τον ελληνικό εναέριο χώρο. Μία χώρα που διενεργεί παράνομες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μίας άλλης χώρας, της Κύπρου. Και αυτό έχει γίνει πλήρως αντιληπτό στην Ευρώπη και καταδικάζεται μεταξύ πολλών άλλων, απερίφραστα σε κάθε Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υπερψηφίζεται με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Με τις προκλητικές και επιθετικές της ενέργειες, με ευθύνη της, η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας όχι απλά απομακρύνει την Τουρκία από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αποστερεί από τον τουρκικό λαό την ευρωπαϊκή του προοπτική.
Με αφορμή το επερχόμενο συνέδριο της ΝΔ τι κινήσεις πρέπει να γίνουν ώστε να παραμείνει παράλληλα ζωντανό και το κόμμα και να διατηρηθεί το μήνυμα ενότητας που έχει δώσει και ο πρωθυπουργός;
Μέσα στο πέρασμα των 45 χρόνων από τη Μεταπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία, έχοντας ισχυρό DNA, παραμένει κυρίαρχη στον πολιτικό χώρο της κεντροδεξιάς. Όντας το μόνο κόμμα στην Ελλάδα σε αυτή την περίοδο που δεν διαλύθηκε ή κατακρημνίστηκαν τα εκλογικά του ποσοστά. Γιατί είμαστε σταθεροί στις Αρχές και τις Αξίες μας και ως Παράταξη βρεθήκαμε πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας δίπλα στον Άνθρωπο. Στις προηγούμενες εκλογές ζητήσαμε από την ελληνική κοινωνία όχι μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά μία κοινωνική αυτοδυναμία. Για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα πιο φωτεινό μέλλον. Τα ακούσματα που έχουμε όλοι μας είναι ότι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία προσδοκά αυτό ακριβώς από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο ελληνικός λαός ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και προσδοκά από εμάς να αφήσουμε πίσω μας τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος που γέννησαν και γιγάντωσαν την κρίση στην Ελλάδα. Να προχωρήσουμε μπροστά και να οδηγήσουμε τη χώρα και την ελληνική κοινωνία στην Πρόοδο, στην Ανάπτυξη και στην ευημερία. Να εδραιώσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών τερματίζοντας επιτέλους, μια για πάντα, τα άσυλα της ανομίας. Τα πρώτα μηνύματα από το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Σε αυτή την πορεία θα προχωρήσουμε, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, την ευημερία των πολιτών, την προστασία των κοινωνικά αδύναμων, καθ΄ όλη τη διάρκεια της τετραετίας.